Ο Υπ. Παιδείας ενημέρωσε την Επ. Παιδείας της Βουλής

16:24 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους διαβεβαίωσε ότι η στήριξη των μαθητών, των φοιτητών και των συνοδών μαθητών με ειδικές ανάγκες, η πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την όποια πιθανή περικοπή στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας για το 2013, αναφέροντας πως οι όποιες περικοπές θα αντιμετωπισθούν με καλύτερη διαχείριση των πόρων και νοικοκύρεμα των εξόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Προϋπολογισμός

που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας για το 2013 είναι ο ίδιος με τον περσινό, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει περικοπές 5,5% με 6%.

Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, την οποία ενημέρωσε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο γρηγορεί και με άμεσες κινήσεις στελεχώνει τα σχολεία.

Ανέφερε ότι μικρός αριθμός βιβλίων, όχι από υπαιτιότητα του Υπουργείου Παιδείας, δεν παραλήφθηκε, αλλά ανέφερε δόθηκαν οδηγίες και διανεμήθηκαν φωτοαντίγραφα των πρώτων κεφαλαίων των βιβλίων αυτών, ενώ η ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων αυτών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα υπήρξαν 161 πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών, παρατηρώντας ότι οι πλείστες εξ αυτών δηλώθηκαν το καλοκαίρι και λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκαλώντας προβλήματα στελέχωσης.

Είπε ακόμα πως και μετά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων συνεχίζονται έργα αντισεισμικής αναβάθμισης ή ανέγερσης νέων κτηρίων καθώς είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν σε όλα τα εργοτάξια όλες οι εργασίες εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Διαβεβαίωσε ότι βασική έγνοια του Υπουργείου είναι η ασφάλεια και η υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών και λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα στο μέγιστο βαθμό.

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα ωρολόγια της Μέσης Εκπαίδευσης και να εφαρμοστούν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του τόπου.

Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα δοθεί στις εκπαιδευτικές οργανώσεις η τελική πρόταση του Υπουργείου για το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και θα αναλάβει ο ίδιος τη διεξαγωγή διαλόγου.

Πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο σύστημα λειτουργεί για 36 χρόνια και είναι απηρχαιωμένο και ανέφερε ότι πολύ βασικά στοιχεία της πρότασης για την αξιολόγηση είναι η αποσύνδεση της προαγωγής από τη διοικητική θέση, αναφέροντας ότι μια καινοτομία που περιέχεται στην πρόταση είναι ότι φεύγουμε από το παλιό σύστημα επιθεωρητισμού και ελέγχου μπαίνουμε στο σύστημα καθοδήγησης.

Ανέφερε ακολούθως ότι τη μεθεπόμενη Πέμπτη θα δοθεί στους εμπλεκόμενος φορείς η πρόταση για την αντικατάσταση του καταλόγου διοριστέων, αναφέροντας ότι το νέο σύστημα διορισμού θα αντικαταστήσει σταδιακά σε βάθος χρόνου τον κατάλογο διοριστέων με πιο ευέλικ

Keywords
Τυχαία Θέματα