Ο Υπ. Ενέργειας παρουσίασε σχέδια για φωτοβολταϊκά

15:48 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Κύπρος “απαιτούν τη λήψη και εφαρμογή άμεσων και καινοτόμων μέτρων, τα οποία θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους συμπολίτες μας και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, παρουσιάζοντας την πολιτική και τα προγράμματα της Κυβέρνησης για τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “η μείωση

του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί για την Κυβέρνησή μας βασική προτεραιότητα και τόσο η υλοποίηση των έργων των μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων όσο και η εφαρμογή των Σχεδίων Net Metering και Αυτοπαραγωγής, αποτελούν ένα πολύ καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Το πρώτο σχέδιο αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας μέχρι 3kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων της καταναλισκόμενης και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας(net metering), με χορηγία.

Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 24 Μαΐου 2013 Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 6MW, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 συστήματα που θα εγκατασταθούν σε οροφές κατοικιών ευάλωτων καταναλωτών. Οι δικαιούχοι καθορίζονται στο Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2013 και τα συγκεκριμένα συστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του net metering και θα επιχορηγούνται με το ποσό των 900 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Κατά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, που διήρκησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2013, υποβλήθηκαν συνολικά 887 αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν άμεσα και θα τύχουν έγκρισης νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο Σχέδιο Χορηγιών, είπε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ ανακοίνωσε χθες την έναρξη της δεύτερης περιόδου υποβολής αιτήσεων, με τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 18η Οκτωβρίου 2013.

Κατά τη δεύτερη περίοδο υποβολής αιτήσεων η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει τουλάχιστον 1.113 πρόσθετες αιτήσεις για συμπλήρωση του διαθέσιμου ορίου των 6MW. Στην περίπτωση που η συνολική ισχύς των αιτήσεων ξεπεράσει τα 6MW, η επιλογή των αιτητών θα γίνει με κλήρωση.

Το ποσό της χορηγίας ύψους 900 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ που θα δοθεί σε όσους αιτητές εγκριθούν, θα μπορεί να καταβληθεί από την Επιτροπή απευθείας προς τις εταιρείες παροχής και εγκατάστασης των συστημάτων για εξόφληση των τιμολογίων αγοράς. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η υπογραφή από τον αιτητή σχετικής εξουσιοδότησης, η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων ότι το σύστημα εγκαταστάθηκε και συνδέθηκε με το δίκτυο της ΑΗΚ και ότι ο αιτητής έχει καταβάλει προς τους προμηθευτές/εγκαταστάτες το υπόλοιπο ποσό του συνολικού κόστους της επένδυσης.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας μέχρι 3kW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων κατανάλωσης-παραγωγής (net metering), χωρίς χορηγία.

“Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη των νοικοκυριών και την επανεκκίνηση της οικονομίας”, είπε, σημειώνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η ΡΑΕΚ λειτούργησε παράλληλα Σχέδιο άνευ χορηγίας για εγκατάσταση πρόσθετων οικιακών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 9MW με τη μέθοδο net metering. Το συγκεκριμένο Σχέδιο αντιστοιχεί σε περίπου 3.000 συστήματα και δικαίωμα ένταξης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης της οικιστικής μονάδας στην οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα, χωρίς να απαιτούνται οποιαδήποτε άλλα κριτήρια.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε επίσης στις 10 Ιουλίου και λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2013.

Όπως είπε, για εγκατάσταση 3kW, κόστους περίπου 5.500 χιλιάδων ευρώ, ο μέσος καταναλωτής αναμένεται να έχει εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 200 ευρώ τη διμηνία. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσβέσει την επένδυσή του στα 4,5 με 5 χρόνια.

Το τρίτο σχέδιο αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα σε έδρες τοπικών αρχών, συνολικής ισχύος 0,2MW με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων κατανάλωσης-παραγωγής (net metering).

Το πρωτοποριακό μέτρο του net metering μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω σχετικού Σχεδίου της ΡΑΕΚ. Αναμφίβολα με τον τρόπο αυτό δύναται να επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους Δήμους και τις Κοινότητές στην επιτέλεση του έργου τους.
Για το συγκεκριμένο Σχέδιο η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι η 10η Ιουλίου με 15η Νοεμβρίου 2013.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά την αυτοπαραγωγή με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες για ιδία χρήση.

Το Σχέδιο αφορά την αυτοπαραγωγή με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 10MW, με μέγιστη δυναμικότητα του κάθε συστήματος τα 500kW. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013.

“Πρόκειται για Σχέδιο που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεών μας και, κατά συνέπεια, να ωφελήσει και τους καταναλωτές μέσω της μείωσης στις τιμές των αγαθών. Δεδομένων των συγκεκριμένων πολεοδομικών κριτηρίων που απαιτούνται δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα καμία αίτηση, γεγονός όμως που αναμένουμε ότι θα αλλάξει σύντομα λόγω και των διαβεβαιώσεων που έχουμε λάβει από το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος για επίσπευση της εξασφάλισης των αναγκαίων αδειών”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 50MW.
Όπως είπε, αναφορικά με τα 50MW φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν εγκριθεί μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, “είναι πεποίθησή μας ότι με τη νέα παράταση που έχει δοθεί πρόσφατα στις επιτυχούσες εταιρείες, καθώς και με περισσότερο διάλογο, τα έργα θα προχωρήσουν στην υλοποίησή τους”.

Πρόσθεσε ότι “η προσπάθειά μας μάλιστα είναι, μέσω του συντονισμού των αρμοδίων Τμημάτων και Υπηρεσιών, να εξευρεθούν οι τρόποι για την ουσιαστική επίσπευση της έκδοσης των διαφόρων αδειών που απαιτούνται”.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι, “πέραν από τις άμεσες δράσεις που έχουν αναληφθεί, προχωρούμε επίσης προσεκτικά και στοχοπροσηλωμένα με την υλοποίηση της μακροχρόνιας κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων”.

“Με απώτερο σκοπό την ουσιαστική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της οικονομίας και των συμπολιτών μας, έχουμε θέσει ως στόχο μας, σε βάθος τριετίας, να δοθεί το δικαίωμα για εφαρμογή του net metering σε 50.000 με 60.000 ιδιωτικές κατοικίες. Και παράλληλα, μαζί με τους συνεργάτες μας σε ΡΑΕΚ και ΑΗΚ, εξετάζουμε τους τρόπους για την περαιτέρω προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου στις κυπριακές επιχειρήσεις”, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι τα σχέδια για χρήση φωτοβολταϊκών μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και έτσι να μειωθεί η τιμή του ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.

“Δίνουμε μεγάλη ώθηση στην πράσινη οικονομία”, επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι “προσπαθούμε να επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά”.

Ερωτηθείς, είπε ότι “η χρηματοδότηση των οικιακών μονάδων μάς έχει απασχολήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και εξετάζουμε τρόπους για συνεργασίες με τραπεζικούς οργανισμούς για να μπορέσουμε να προάγουμε αυτό το μέτρο”.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι “δέσμευση όλων των αρμόδιων Υπουργών είναι η επίσπευση των διαδικασιών με τις σχετικές άδειες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να ενταχθούν και αυτά τα συστήματα στο συνολικό σύστημα ηλεκτρισμού”.

“Για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές δεν απαιτούνται πολεοδομικές άδειες και συνεπώς αυτοί μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με τα σχέδια”, είπε.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρόντες ήσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και το Μέλος της ΡΑΕΚ Κύπρος Κυπριανίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανίδης ανέφερε ότι “τα συμβόλαια που γίνονται με τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και με τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, είναι μακροχρόνια και δεσμευτικά”, προσθέτοντας ότι “την κατεύθυνση, την εποπτεία και την εκτελεστική αρμοδιότητα την έχει η Κυβέρνηση και η ΡΑΕΚ».

“Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας δεν υποκαθιστά την πορεία μας προς το φυσικό αέριο. Υλοποιούμε όμως τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και επιταχύνονται να προγράμματα αυτά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα εξυπηρετηθούν και θα απαλλαχθούν από το φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος και σε βάθος τριετίας θα εξοικονομήσουμε καύσιμα από τον ήλιο και την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας, της τάξης των 40 εκ. ευρώ από αυτό το σχέδιο και 80 εκ. ευρώ από τα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας”, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι “ο κάθε οικιακός καταναλωτής μετά την απόσβεση του συστήματος, δηλαδή σε 4 ως 4,5 χρόνια, θα πληρώνει μόνο το 10% του ρεύματος που πληρώνει σήμερα”.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ιωάννου είπε ότι, “πέραν από την όσο το δυνατόν ενεργειακή αυτονόμηση μιας χώρας, έχουμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ρύπων και την εφαρμογή της στρατηγικής της χώρας για τις κλιματικές αλλαγές”, προσθέτοντας ότι “η μείωση των ρύπων, πέραν από περιβαλλοντικά οφέλη, επιφέρει και οικονομικά οφέλη στο κράτος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα