Ο Τούρκος ΥΠΕΣ λέει δεν θα συλλαμβάνονται οι ‘duran adam’ ενώ η αστυνομία προέβη σε 4 συλλήψεις

16:30 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από τη στιγμή που δεν χαλά την κοινωνική τάξη και δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΣ, Μουαμέρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος σήμερα στις συλλήψεις που έγιναν των «ανθρώπων που στέκονται» (duran adam), της νέας μορφής αντίδρασης των διαδηλωτών στην Τουρκία έναντι της αστυνομικής

βίας.

Ωστόσο, επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την ίδια ώρα που ο Γκιουλέρ έκανε αυτές τις δηλώσεις, η αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ προέβαινε σε συλλήψεις πέντε ατόμων γιατί στέκονταν αμίλητοι και ακούνητοι. Στο μεταξύ τόσο ο ΥΠΕΣ, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις του νόμου που αφορά τη χρήση του διαδικτύου και μίλησαν για «τρομοκρατία του ίντερνετ».

Στο μεταξύ μιλώντας σε μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, αναφερόμενος στους «ανθρώπους που στέκονται», «ανθρώπους – αγάλματα» μίλησε για ένα νέο φαινόμενο στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο που έχει γίνει πολύ δημοφιλές. «Εάν θέλετε ανθρώπους που στέκονται, πηγαίνετε στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα, στα κεντρικά του γραφεία. Εκεί υπάρχουν πολλοί». Τα γεγονότα των τελευταίων τριών εβδομάδων, πρόσθεσε, δείχνουν ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την αντιπολίτευση. «Θα συνεχίσουμε εμείς να τους κάνουμε να στέκονται όρθιοι (το CHP)».

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του στο Twitter προς οργανώσεις υποστηρικτών του πάρκου Γκεζί, αλλά και προς τον «άνθρωπο που στέκεται» (duranadam), ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα έστειλε την φράση του Βίκτορ Ουγκό «Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της». Το μήνυμα έκανε αμέσως το γύρο του διαδικτύου.

Αποκαλύφθηκε το όνομα του αστυνομικού που σκότωσε διαδηλωτή στην Άγκυρα

Μετά από έρευνα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που σκότωσε με σφαίρα από τα 4 μέτρα, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, τον Ετχέμ Σαρίσιουλουκ που έχασε τη ζωή του σε επεισόδια με την αστυνομία στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας.

Τα αρχικά του αστυνομικού έγινε γνωστό ότι είναι A. Ş. Την έρευνα διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας και το όνομα δόθηκε στην εισαγγελία της Δημοκρατίας. Στο όπλο του εν λόγω αστυνομικού γίνεται βαλλιστικός έλεγχος. Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος επρόκειτο σήμερα να προχωρήσουν σε καταχώρηση αγωγής για το θάνατο του Ετχέμ, ενώ ο μεγάλος του αδερφός και φίλοι του προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο μέρος όπου έπεσε τραυματισμένος από τη σφαίρα ο άτυχος διαδηλωτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα