Ο Πτηνολογικός καλεί τη Κυπριακή Προεδρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της ΚΑΠ

17:57 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που φέρνουν στη δημοσιότητα η BirdLife International και το European Bird Census Council, δείχνουν ότι συνεχίζεται η δραματική πτώση του πληθυσμού των πουλιών στις αγροτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η έρευνα καταδεικνύει ότι 300 εκατομμύρια πτηνά που ζουν σε γεωργικές εκτάσεις έχουν χαθεί από το 1980 μέχρι σήμερα (μια πτώση της τάξης του 52%),

μια ένδειξη του πόσο καταστροφικές μπορούν να είναι οι εντατικές γεωργικές πρακτικές που χρηματοδοτούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η είδηση αυτή, σημειώνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, έρχεται λίγο πριν την πρώτη επίσημη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπό την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Ιουλίου, όπου και θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ και τις περιβαλλοντικές της προτεραιότητες (“πρασίνισμα της ΚΑΠ”).

Η σημερινή ΚΑΠ, συνεχίζει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον γενικά και τη βιοποικιλότητα ιδιαίτερα.

“Η εντατικοποίηση της γεωργίας, με την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών και την απώλεια της ετερογένειας του τοπίου, είναι η κύρια αιτία καταστροφής των οικοσυστημάτων των γεωργικών περιοχών στην Ευρώπη. Μία άλλη αιτία είναι η εγκατάλειψη των γεωργικών μεθόδων Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ) λόγω της αδυναμίας μας να υποστηρίξουμε αυτές τις πολύτιμες μεθόδους”, προστίθεται.

Η Κύπρος διαθέτει ακόμη πολλές αγροτικές περιοχές ΥΦΑ και ο Πτηνολογικός καλεί την Κυπριακή Προεδρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της ΚΑΠ, ούτως ώστε να καταστεί ένα μέσο για την αποτελεσματική στήριξη των εν λόγω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων.

“Χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ που να στηρίζει ενεργά και να προωθεί τις οικολογικά βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, για το μακροπρόθεσμο καλό του γεωργικού τομέα, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Οι καταστροφικές τάσεις του πληθυσμού των πτηνών πρέπει να ανατραπούν”, δηλώνει η Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου. Δρ. Παπάζογλου.

“Ξεκινώντας με το Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θέλουμε να δούμε τη Κύπρο να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μια πραγματικά πράσινη ΚΑΠ”, συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα