Περισσότερη εμπλοκή κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 επιδιώκει η ΕΕ

17:27 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ατυπο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ, συνήλθε στη Λευκωσία, τις δύο τελευταίες ημέρες, με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη περισσότερης εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία υλοποίησης των κοινωνικών στόχων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και το Πακέτο Απασχόλησης που παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαιτεί τη δημιουργία 17,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.

Στη

διάρκεια των διαβουλεύσεων του τελευταίου διημέρου μεταξύ των κρατών μελών, προέκυψαν «πλούσιες εισηγήσεις», όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για να ετοιμαστούν Συμπεράσματα σε σχέση με τη νεανική απασχόληση, τα οποία προβλέπονται, σύμφωνα με την Υπουργό, τον Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις της σήμερα μετά τη λήξη του Ατυπου Συμβουλίου Απασχόλησης, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η ΕΕ, όπου με βάση και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ανάπτυξη που συνοδεύεται με απασχόληση τίθενται ως κεντρικοί στόχοι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μαζί μας σε αυτή τη διαδικασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

«Ολοι μπορούν να συμβάλουν θετικά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν αλλαγές και διαφοροποιήσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στη λήψη αποφάσεων για την προώθηση ενεργητικών μέτρων που θα βοηθούν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης», υπέδειξε η κ. Χαραλάμπους.

Στη σημερινή συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Απασχόλησης συζητήθηκε το Πακέτο Απασχόλησης που υπέβαλε η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο, και το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ανάπτυξης με θέσεις απασχόλησης.

Η Υπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο», όπως διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση, το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να αξιοποιήσουν για τη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών απασχόλησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες για ανάκαμψη στην αγορά εργασίας.

Οι προοπτικές που παρουσιάζουν τομείς της οικονομίας, όπως η πράσινη οικονομία, ο τομέας της υγείας και των νέων τεχνολογιών και της επικοινωνίας και πώς θα αξιοποιούνται αυτές οι προοπτικές, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα απευθύνονται ιδιαίτερα στους νέους, τέθηκαν επίσης επί τάπητος στο Ατυπο Συμβούλιο Απασχόλησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Λάσλο Αντορ, δήλωσε ότι ορθά η Κυπριακή Προεδρία υπογραμμίζει ότι οι κοινωνικοί εταίροι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εταίροι-κλειδιά για την ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα.

Οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, υπέδειξε, έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς εταίρους και τις ΜΚΟ στα κράτη μέλη, και αυτή η δυνατότητα, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Ανέφερε ότι οι προοπτικές που υπάρχουν

Keywords
Τυχαία Θέματα