Ο Οζγκιουργκιούν για το Κυπριακό και ”μόνιμη” αντιπροσωπεία στον ΟΙΔ

20:12 10/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση της τ/κ πλευράς ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη εξέφρασε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά αναμένει πως ο ΓΓ θα προβεί σε μια αντικειμενική αξιολόγηση και θα καλέσει σε διάσκεψη τις δύο πλευρές στο νησί και τις εγγυήτριες δυνάμεις. ”Σε περίπτωση που ο ΓΓ δεν καλέσει μια πολυμερή διάσκεψη, αναμένουμε πως θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων

έφτασε στο τέλος και σε αυτό το επίπεδο δεν είναι εφικτή μια συμφωνία”.

Ο Μπαν Γκι μουν, πρόσθεσε, ανέφερε πολλές φορές πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον και πως έφτασαν σε ένα τελικό στάδιο υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ζημιά στην αξιοπιστία του εάν προτείνει συνέχιση της διαδικασίας ως έχει και σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά σε θα αποδεχθεί να παραμένει δέσμια των ”εμπάργκο” και να φυλακιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντοτε, συνέχισε, σκέφτονταν ότι από τις συνομιλίες θα βγει ένα αποτέλεσμα και θα εξευρεθεί μια λύση, αλλά όπως όλοι έχουν και αυτοί (οι Τ/κ) εναλλακτική, υπάρχει ένα σχέδιο Β. ”Σκεφτόμαστε ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Η πίστη μας για (συμφωνία) μέχρι την 1η Ιουλίου υπάρχει. Περιμένουμε μια πολυμερή διάσκεψη. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν θέλουμε να μιλάμε για σχέδιο Β. Αλλά χωρίς σχέδιο Β ούτε κράτος, ούτε άνθρωπος κάνει”.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι εδώ και καιρό γίνονται διεργασίες για το άνοιγμα μιας ”μόνιμης” αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης). Αυτό, είπε, το στηρίζει και ο ΟΙΔ και έγινε σημαντική πρόοδος επί του θέματος.

Ως χώρα παρατηρητής του ΟΙΔ, συνέχισε, το ψευδοκράτος έχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά οι Ε/κ προσπαθούν να το παρεμποδίσουν. Το θέμα, σημείωσε, θα συζητηθεί στο επικείμενο φόρουμ του Οργανισμού με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 12 – 13 Απριλίου.

Το θέμα του ανοίγματος ”μόνιμης” αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στην Τζέντα έχει ωριμάσει και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ενέργειες επί αυτού, ανέφερε ο κ. Οζγκιουργκιούν λέγοντας πως σε δύο χρόνια το ψευδοκράτος έχει ανοίξει τέσσερις αντιπροσωπείες εκ των οποίων οι τρεις στην Ευρώπη.

Δίνουν, σημείωσε, μεγάλη σημασία στο άνοιγμα αυτής της ”μόνιμης” αντιπροσωπείας στον ΟΙΔ και οι πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου σηματοδότησαν πως το θέμα πλέον έκλεισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα