Ο Ομήρου κατάγγειλε την Τουρκία στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

12:53 2/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Λ. Ομήρου κατάγγειλε την Τουρκία ενώπιον του 9ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου, σε ομιλία του ενώπιον του 9ου Συνεδρίου, κατάγγειλε την Τουρκία ότι «πάγωσε τις σχέσεις

της και τον ενταξιακό διάλογο με την ΕΕ, επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία, την Προεδρία μιας χώρας μέλους της Ένωσης, της οποίας κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της για 38 χρόνια, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνή νόμο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Επιπρόσθετα, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και απειλώντας ευθέως με πολεμική βία την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας».
Ο κ. Ομήρου κατάγγειλε, επίσης, την Τουρκία ότι οδήγησε σε ναυάγιο και αδιέξοδο τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το 9ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υιοθέτησε σχετική πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ και περιέλαβε στο τελικό ψήφισμα την εξής αναφορά για το Κυπριακό: «Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει σθεναρά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερκέι Στανίσεφ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόποτα, Πρωθυπουργούς και ηγέτες Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων.

Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Ρούλλα Μαυρονικόλα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα αποτελεί την ηγεσία του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο 9ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος παρευρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο του Κινήματος και την κ. Μαυρονικόλα, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Νίκος Χ’’ Στεφάνου και το μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Ελένη Νεοφύτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα