Ο Ομπάμα “προειδοποιεί” τη Λιβύη

08:52 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και τριών ακόμα Αμερικανών, ως μια “αποτρόπαιη επίθεση” και δήλωσε πως θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

Ο πρεσβευτής, Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμα αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους όταν Ισλαμιστές εφοδιασμένοι με όπλα επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη την Τρίτη το βράδυ. Οι ένοπλοι

ήταν μεταξύ του πλήθους που διαδήλωνε κατά της Αμερικής, με αφορμή την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν προσέβαλε τον Μωάμεθ.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ρόιτερς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εικάζουν ότι η επίθεση στη Βεγγάζη ίσως να είχε προσχεδιαστεί αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι μέλη μιας ομάδας ανταρτών με την ονομασία Άνσαρ αλ Σαρία – που σημαίνει Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου- ήταν μεταξύ των ενόπλων. Οι βίαιες εχθροπραξίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βεγγάζη και το Κάιρο, προκάλεσαν φόβους εξάπλωσής τους και σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαταγή για εκκένωση των αμερικάνων υπαλλήλων από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε δημόσια υπόσχεση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν οι εγκληματίες και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Χαρακτήρισε την επίθεση ως “αποτρόπαιη και σοκαριστική”, αλλά δήλωσε ότι δεν θα αφήσει αυτό το γεγονός να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εντολή να κατευθυνθούν δυο πλοία στις λιβυκές ακτές μετά το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. “Δυο αντιτορπιλικά θα πλησιάσουν τις λιβυκές ακτές, αλλά απλώς για προληπτικούς λόγους”, τόνισε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δε σημαίνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη στη Λιβύη ομάδας 50 πεζοναυτών ειδικευμένων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, μετά την επίθεση στη Βεγγάζη. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Μιτ Ρόμνεϊ ότι “πρώτα πυροβολεί και μετά στοχεύει” όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όσον αφορά την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στις αντιαμερικανικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Λιβύη και την Αίγυπτο. “Υπάρχει ένα δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν την υπόθεση: θα έλεγε κανείς ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ έχει την τάση να πυροβολεί πρώτα και μετά να στοχεύει”, δήλωσε ο Ομπάμα σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο CBS. “Ως πρόεδρος, ένα από τα πράγματα που έμαθα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό. Είναι σημαντικό να βεβαιώνεσαι ότι οι δηλώσεις που κάνεις υποστηρίζονται από τα γεγονότα και ότι έχεις σκεφτεί όλες τις συνέπειες προτού να τις διατυπώσεις”, πρόσθε

Keywords
Τυχαία Θέματα