Ο ιός της ψευδοπανώλης και σε άλλα υποστατικά, σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

16:37 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τον ιό της ψευδοπανώλης, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχίες στην ελεύθερη Κύπρο, είπε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι σήμερα, μετά από μία υποψία σε κάποια υποστατικά, τα οποία ανήκουν σε μία από τις τρεις φάρμες στις οποίες έγινε ευθανασία τις προηγούμενες μέρες, έχει διαγνωστεί η ασθένεια και γι’ αυτό προχωρούν στην ευθανασία όλων των

πουλερικών που υπάρχουν σε αυτά.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Σύνδεσμο Πτηνοτρόφων, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, οι Υπηρεσίες είχαν μία άψογη συνεργασία με το Σύνδεσμο Πτηνοτρόφων.

«Είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις. Είχαμε την πρώτη μας συνάντηση την περασμένη Κυριακή το πρωί στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Κάναμε μία ανασκόπηση της όλης κατάστασης. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που απασχολούν τους πτηνοτρόφους, με τους περιορισμούς και τα άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με το Σύνδεσμο Πτηνοτρόφων, ενημέρωσαν τους πτηνοτρόφους για τις νέες εξελίξεις, δηλαδή πως διακινείται ο ιός στην όλη περιοχή, τι μέτρα θα ληφθούν απ’ εδώ και μπρος και πως θα διαχειριστούν την όλη κατάσταση.

Ευχαρίστησε, παράλληλα, το Σύνδεσμο Πτηνοτρόφων «για τη συνεργασία αυτή, το ενδιαφέρον, για την κατανόηση την οποία δείχνουν όλες αυτές τις ημέρες, με όλα αυτά τα περιοριστικά και οδυνηρά μέτρα, τα οποία είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε, γιατί τα μέτρα αυτά στοιχίζουν στις επιχειρήσεις τους, τις οποίες με κόπο και μόχθο έκτισαν όλοι αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, γιατί, όπως ανέφερε, «πιστεύουμε ότι η συμβολή τους στην όλη προσπάθεια θα είναι μεγάλη και εκτιμάται, και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις τις επόμενες μέρες, και αν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σίγουρα θα ενημερωθούν».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι τα υποστατικά στα οποία έχει εντοπιστεί η ψευδοπανώλη, βρίσκονται στην κτηνοτροφική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και όχι στο Μάμμαρι «όπως λανθασμένα ανακοινωνόταν όλες αυτές τις ημέρες».

Σε ερώτηση αν υπήρξαν κρούσματα και σε άλλη φάρμα εκτός από τις τρεις μονάδες στις οποίες έγινε ευθανασία πουλερικών, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι «σήμερα, μετά από μία υποψία που είχαμε σε κάποια υποστατικά, τα οποία ανήκουν σε μία από τις τρεις φάρμες στις οποίες έγινε ευθανασία τις προηγούμενες μέρες, έχει διαγνωστεί η ασθένεια και γι’ αυτό προχωρούμε στην ευθανασία όλων των πουλερικών που υπάρχουν στους συγκεκριμένους θαλάμους».

«Από επιδημιολογικής πλευράς, το θέμα αυτό δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. Βεβαίως, από οικονομικής πλευράς, σίγουρα έχει μεγάλη σημασία, γιατί βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή. Εκείνο το οποίο θα μας ανησυχούσε ως Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, θα ήταν εάν αυτή η ασθένεια ξέφευγε από την ζώνη την οποία αυτή την ώρα επιτηρούμε. Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο και καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να περιορίσουμε την ασθένεια, να μην εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχίες στην ελεύθερη Κύπρο», πρόσθεσε

Ερωτηθείς πόσες θανατώσεις θα προχωρήσουν σήμερα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι υπολογίζουν πως θα προχωρήσουν σε ευθανασία 60 με 70 χιλιάδων πουλερικών.

«Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη τώρα. Όταν τελειώσουμε θα γνωρίζουμε επακριβώς και τους αριθμούς», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόσταση του νέου υποστατικού με τα άλλα, ο κ. Κυριακίδης είπε πως η απόσταση είναι 1 με 1,5 χιλιόμετρο.

Σε ερώτηση πόσο ανθεκτικός είναι ο ιός, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι η ανθεκτικότητα από την ένταση του ιού είναι δύο διαφορετικά στοιχεία και πρόσθεσε ότι η δυναμικότητα του είναι αρκετά μεγάλη.

«Αυτό αναφέρεται και από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς. Τώρα η ανθεκτικότητα του είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο συνεπάγεται κάποιες προϋποθέσεις, όπως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, οι θερμοκρασίες, ο χρόνος που εκτίθεται σε αυτές τις θερμοκρασίες και από την άποψη αυτή είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε στην περίοδο του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ψηλές, και αυτό είναι ένας βοηθητικός παράγοντας. Βέβαια, λέγοντας αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουμε με την εξάπλωση γιατί η εξάπλωση γίνεται τόσο με τον αέρα αλλά και με τα πουλιά τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα. Είναι γι’ αυτό που παίρνουμε όλα τα άλλα τα περιοριστικά μέτρα, όπως τις απολυμάνσεις των οχημάτων, του εξοπλισμού, των ζωοτροφών, του προσωπικού, για να αποφευχθεί η μηχανική μεταφορά του ιού σε άλλες μονάδες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πηγή του ιού αυτού, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι ο γενετικός χαρακτηρισμός του ιού προσομοιάζει με αυτό που κυκλοφορεί στα κατεχόμενα και στην Τουρκία.

«Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου ότι τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν κρούσματα ψευδοπανώλης στην περιοχή της Μόρφου και το τρίτο στοιχείο, το οποίο έχει τη δική του σημασία είναι ότι οι μονάδες οι δικές μας, οι οποίες έχουν προσβληθεί γειτνιάζουν με αυτή την περιοχή. Και από τη στιγμή που αέρας εύκολα μπορεί να μεταφέρει τον ιό, τότε θα πρέπει να ληφθεί και αυτός ο παράγοντας υπόψη. Συλλέγουμε και άλλες πληροφορίες, τις οποίες θα αξιολογήσουμε και όταν θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το από πού προήλθε τότε θα το πράξουμε», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν σταλεί κι άλλα δείγματα στο εξωτερικό, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι έχουν σταλεί κάποια δείγματα για κάποιες άλλες μελέτες, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, γιατί το Κοινοτικό Εργαστήριο ενημέρωσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι ο ιός «ο οποίος κυκλοφορεί αυτή την ώρα στην Κύπρο είναι πολύ δυνατός και χρίζει μελέτης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός σε όλη την Κύπρο. «Το γεγονός ότι εμείς δεν εξάγουμε πουλερικά στην Ευρώπη και γεωγραφικά είμαστε σε μία απόσταση, υπάρχουν και οι κλιματολογικές συνθήκες, τις οποίες γνωρίζουμε σήμερα, θα το βλέπαμε ότι θα ήταν λίγο δύσκολο να πούμε ότι θα φτάσουμε μέχρι και την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Πέτρος Μιντίκκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι να διαφυλάξει όσον είναι δυνατό την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε άλλες περιοχές, «γιατί τότε θα μιλούμε για ολοκληρωτική καταστροφή της πτηνοτροφίας», όπως ανέφερε.

«Υπολογίζουμε ότι ένα 10% με 15% της παροχής παγκύπρια γίνεται εκτροφή σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιντίκκης είπε ότι ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να αποζημιωθεί ολοκληρωτικά για τη ζημιά που θα υποστεί και πρόσθεσε ότι «μέσα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα τις δύσκολες είναι δυνατόν κάποιες μονάδες να μην τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει λάθος με τα εμβόλια, ο κ. Μιντίκκης είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Μάλλον, το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχει προέλθει ο ιός από τα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η εκδοχή ότι ένας εκ των τριών μονάδων που έχουν πληγεί συνεργάζεται με μονάδα στα κατεχόμενα, ο κ. Μιντίκκης είπε πως αυτό δεν το γνωρίζει.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είναι δυνατό ή εφικτό αυτό το πράγμα από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης απαγόρευσης και από τις υπηρεσίες του κράτους για διακίνηση κτηνοτροφικών προϊόντων από και προς τα κατεχόμενα. Αν έχει γίνει κάτι λαθραία, δεν το γνωρίζω αλλά δεν νομίζω να τίθεται τέτοιο θέμα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα