Κυβέρνηση ιστορικής ευθύνης

16:37 25/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Φτάσαμε στις εννέα και τέταρτο χθες το βράδυ και ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Λες και δεν γνώριζαν τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Β. Βενιζέλος τα στελέχη που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν στη δύσκολη διακυβέρνηση που θα ακολουθήσει. Κι έτσι δόθηκε για μια ακόμη φορά η εικόνα στον Πολίτη ότι κάθε φορά που γίνεται ένας ανασχηματισμός προηγείται το μεγάλο παζάρι, όπου ο κάθε αρχηγός μετράει δεκάδες παράγοντες -ακόμη και της
γεωγραφικής κομματικής επιρροής και εκπροσώπησης-, αλλά όχι πόσο ικανό θα είναι ένα στέλεχος να αναλάβει ένα υπουργείο. Πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην εύρεση άμεσων λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν και επιτρέπουν στην τρόικα να μας κουνά το δάκτυλο για παραλείψεις. Ποια πολιτική αγωγή έχει να επιδείξει από ανάλογες θέσεις που διαχειρίστηκε στο παρελθόν. Πόσο εργατικό θα είναι και κυρίως πόσο θα είναι πρόθυμο να συνεργάζεται τόσο μέσα στο υπουργικό σχήμα όσο και με τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου του, χωρίς να βάζει μπροστά το «υπερεγώ του», το προσωπικό πολιτικό συμφέρον του, τους κομματάρχες του και ό,τι άλλο συνιστούν οι πολυποίκιλες έννοιες της λέξης «διαπλοκή».
Αλλά το μέγα θέμα είναι ότι «τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια». Δεν μπορεί όταν βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση, σχεδόν δεκαπέντε μέρες, με πρόταξη το ζήτημα της ΕΡΤ και ουσία το πώς θα κυβερνηθεί από δω και πέρα ο τόπος και πόσο θεσμική θα είναι η λειτουργία της κυβέρνησης με την είσοδο όχι μόνον πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την παρουσία ως αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του Β. Βενιζέλου, να γινόμαστε μάρτυρες μιας ονοματοποιίας, η οποία εν τέλει μειώνει όχι μόνον εκείνους που εξέρχονται από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και όσους νέους εισέρχονται, αφού ο σχολιασμός που τους ακολουθεί μπορεί να είναι και απαξιωτικός, ενώ δεν έχουν καν αναλάβει το νέο τους χαρτοφυλάκιο.
Ο Πολίτης θα περίμενε μετά τον καταιγισμό των γεγονότων των τελευταίων ημερών οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ως «έτοιμοι από καιρό» να συμφωνήσουν και να παρουσιάσουν το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα καθίσταται χειροπιαστή η επιθυμία τους να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογική αναμέτρηση με τη συμπλήρωση της τετραετίας. Κι ακόμη να είναι τόσο ισχυρό το σχήμα ώστε πικρίες, προσωπικές μειονεκτικές συμπεριφορές εκείνων που «είχαν ράψει κουστούμι» για να ορκιστούν σήμερα να μη βρίσκουν χώρο να εκδηλωθούν στις δύσκολες και κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έρθουν στη Βουλή από το φθινόπωρο.
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών δεν θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογική αναμέτρηση και να αποσταθεροποιηθεί πλήρως το πολιτικό σύστημα. Η χώρα δεν αντέχει ούτε πολιτικούς κλυδωνισμούς ούτε οικονομικούς ερασιτεχνισμούς. Η πορεία αυτής της κυβέρνησης θα κρίνει απολύτως το μέλλον της. Πιστεύω ότι τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Β. Βενιζέλος έχουν πλήρη συνείδηση των ευθυνών τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα