Ο Γ. Λουκαίδης απαντά στον Πρόεδρο για την κριτική που ασκεί στην προηγούμενη Κυβέρνηση

16:17 12/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο κ. Αναστασιάδης, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αν είναι ορθή και δίκαιη η κριτική που ασκούν στην προηγούμενη Κυβέρνηση, τότε αυτή η κριτική στρέφεται πρώτα απ ΄ όλα κυρίως απέναντι στους ίδιους και εμμέσως πλην σαφώς δικαιώνει τους “εταίρους” μας για τις αποφάσεις που με εκβιαστικό τρόπο επέβαλαν στην Σύνοδο της 15ης Μαρτίου, είπε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης.

Σε δηλώσεις του σε σχέση με την σημερινή δήλωση του Προέδρου

της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδης για κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση σε ότι αφορά την διαχείριση του ζητήματος της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Λουκαίδης εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί και στην Βουλή όταν η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε διάσωση από το κράτος, το ύψος του ELA που είχε ήδη παραχωρηθεί ήταν τεράστιο.

Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε ο κ. Λουκαίδης, πρωτοστάτησε για την διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πιθανή κατάρρευση της Λαϊκής θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εν τέλει στην κατάρρευση και στην χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

“Σας παραπέμπω για ακόμη μια φορά στα πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Ολομέλειας, όπου ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απέδιδε τα εύσημα στο ΑΚΕΛ γιατί προχώρησε σε ιδεολογική και πολιτική υπέρβαση υπερψηφίζοντας μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις την νομοθεσία που προέβλεπε την διάσωση της Λαϊκής”, σημείωσε.

Περαιτέρω θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Αναστασιάδη και στην Κυβέρνηση, συνέχισε, ότι λίγες μόνο μέρες μετά από την διάσωση της Λαϊκής, το ύψος του ELA είχε φτάσει στα 9,6 δις και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου 2012.

Να υπενθυμίσω επίσης στον κ. Αναστασιάδη, είπε, ότι όταν δημόσια απειλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Δημήτρη Χριστόφια) με πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες αν δεν υπόγραφε αμέσως μνημόνιο για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραχώρηση ELA στην Λαϊκή Τράπεζα, ο ELA είχε φθάσει τον Νοέμβριο 2012 στα 10 δις και ο κ. Αναστασιάδης παρόλο που μιλούσαμε για 10 δις ELA απαιτούσε να υπογραφεί αμέσως μνημόνιο ως είχε για να μπορεί να συνεχιστεί η παραχώρηση πρόσθετου ELA, πρόσθετης ρευστότητας δηλαδή στην Λαϊκή Τράπεζα.

“Όλα αυτά καταδεικνύουν πιστεύουμε μια απλή αλήθεια – ότι οι πολιτικές δυνάμεις προεξάρχοντος του ΔΗΣΥ πίστευαν ότι παρόλα τα προβλήματα που παρουσίαζε η Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία την οδήγησαν σε προσφυγή στο κράτος για διάσωση και στήριξη παρόλο ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή το ύψος του ELA ήταν τεράστιο, υπήρχε εναλλακτικός τρόπος διάσωσης τόσο της Λαϊκής Τράπεζας όσο και ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανεξαρτήτως των μέτρων που θα λαμβάνονταν στην πορεία για αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί”, πρόσθεσε.

Μέτρα τα οποία, ανέφερε, θα λαμβάνονταν όμως σε βάθος χρόνου κι αυτό είναι που ανέμεινε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, σημείωσε, μέχρι και την επίμαχη, την καταστροφική Συνεδρία και συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου.

“Με πιο απλά λόγια – αν δεν δικαιολογείτο διάσωση της Λαϊκής επειδή ήταν ψηλό το ELA, η παραχώρηση ρευστότητας τον Σεπτέμβριο, το ίδιο ίσχυε και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ήταν 8 δις, 3 Ιουλίου ήταν 9,6 δις. Όταν δε ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε πρόσθετη παραχώρηση ρευστότητας από τον ELA ήταν 10 δις”, συμπλήρωσε

Ερωτηθείς αν οι ανάγκες στήριξης της κυπριακής οικονομίας είναι 23 εκ. ευρώ ή 24 εκ. ευρώ, ο κ. Λουκαίδης ανέφερε ότι μέχρι κι αυτή την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση από πλευράς Κυβέρνησης.

“Επίσημη πληροφόρηση πρέπει να ζητήσετε πρώτα απ ΄ όλα από την Κυβέρνηση, μια τέτοια πληροφόρηση ζητούμε κι εμείς επίσημα από την Κυβέρνηση να υπάρξει και βεβαίως επαναλαμβάνουμε την διάθεση μας και πρόθεση μας να αναλάβουμε συλλογικά βάρος και φορτίο ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύ δύσκολες τραγικές καταστάσεις που δημιούργησε η απόφαση του Γιούρογκρουπ και οι οποίες βρίσκονται στην αρχή της πρέπει να πω όσο άσχημα κι αν ακούγεται αυτό.

Φημολογίες για Χριστόφια

——-

Ο κ. Λουκαίδης αναφερόμενος σε ψίθυρους για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είπε πως “αυτές είναι πρακτικές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό μας πολιτισμό. Θα πρέπει να αποφεύγονται και θα πρέπει επιτέλους να μείνουμε σε ένα γόνιμο δημιουργικό διάλογο για όλα τα σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας”.

Επειδή, συνέχισε, το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν διάφοροι απαράδεκτοι ψίθυροι, φήμες, γύρω από τάχατες μετάβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό “κι επειδή αγαπητοί φίλοι έχετε συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγο εδώ στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής, θέλω με κατηγορηματικό τρόπο να υποδείξω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ασφαλώς στην Κύπρο, και λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να μιλάμε για αυτονόητα πράγματα”.

Την ίδια ώρα να υπογραμμίσω, σημείωσε, ότι ουδέποτε έχει εξέλθει της Κύπρου, ήταν συνεχώς εδώ και το λέω γιατί οι ψίθυροι συνεχίζονται και εντείνονται και διερωτόμαστε τι σκοπιμότητες είναι που εξυπηρετούν όλοι όσοι παράγουν, αναπαράγουν και μεταδίδουν αυτούς τους απαράδεκτους ψιθύρους.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα