Ο Έρογλου ζητεί παρέμβαση από ΓΓ του ΟΗΕ

19:18 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε τη Δευτέρα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ζητώντας από τον Μπαν Γκι – μουν να ασκήσει την επιρροή του, ούτως ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πεισθεί είτε να αποδεχθεί την πρόταση της τ/κ πλευράς ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2013, είτε να προσέλθει στις συνομιλίες χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται σήμερα από τα κατεχόμενα,

ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος πάντα επεδείκνυε εποικοδομητική στάση και ότι αναμένει να πράξει το ίδιο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά, όπως είπε, αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει προϋποθέσεις.

Ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση της τ/κ πλευράς ετοιμάστηκε με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Τουρκίας αλλά και άλλων παραγόντων, με πνεύμα συμφιλίωσης και αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, υποβάθμισε τις προτάσεις αυτές.
Ο κ. Ερογλου εξέφρασε έκπληξη και απογοήτευση, γιατί, όπως υποστήριξε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε νέο προσχέδιο αγνοώντας τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ κοινότητα, η οποία ‘είναι αποκλεισμένη από το διεθνές σύστημα εδώ και 50 χρόνια’ έχει δικαίωμα να ζητήσει αποτελεσματικές εγγυήσεις που θα εμποδίσουν την επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος.
Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς την ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος και να διαπραγματευτεί με καλή θέληση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις αντί να δώσει μια θετική απάντηση στις εκκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.
Κάλεσε τέλος τον ΓΓ του ΟΗΕ να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε να αποδεχθεί την πρόταση της τ/κ πλευράς ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2013, είτε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα