Ο Δήμος Ιδαλίου και άλλοι Δήμοι ζητούν επανεξέταση του θέματος των ΧΥΤΥ

20:03 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δήμος Ιδαλίου, μαζί με άλλους Δήμους και οργανωμένους φορείς απευθύνουν “θερμή παράκληση” στην Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), “έτσι ώστε να μην καταδικασθούν ο κόσμος της Κύπρου, για τα επόμενα 25 με 30 έτη, σε ένα σύστημα μόνιμης οικονομικής αφαίμαξης και οι Τοπικές Αρχές σε οικονομική κατάρρευση”.

Οπως αναφέρει σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, “ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο θα εγκλωβίσει τις επόμενες γενιές,

θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις”.

“Η Υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, με επιστολή της στις εφημερίδες πριν λίγες ημέρες, τονίζει μεταξύ άλλων”, γράφει ο κ. Καλλένος, “ότι έγινε η ανάλογη ενημέρωση στους εταίρους και ότι προχωρούμε τάχιστα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των οικιακών αποβλήτων” και “ακόμη αναφέρει ότι κακώς δημιουργείται σύγχυση για το θέμα από κάποιους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι κινδυνολογούν”.

“Στις 22 Ιουνίου”, συνεχίζει ο Δήμαρχος Ιδαλίου, “παρευρέθηκα στην ημερίδα όπου παρουσιάσθηκε το κυπριακό σχέδιο διαχείρισης οικιακών αποβλήτων” και “παρόντες στην ημερίδα για να παρακολουθήσουν το προτεινόμενο σχέδιο ήταν γύρω στα 200 άτομα”, μεταξύ των οποίων “εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, κάποιοι Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες και αρκετοί ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι ειδικοί με πολλές γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων”.

“Μετά το τέλος της παρουσίασης από τους Ελλαδίτες μελετητές”, δηλώνει ο κ. Καλλένος, “στην αίθουσα έγινε το `έλα να δεις` και δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να συμφωνήσει με τη φιλοσοφία, την οποία οι μελετητές και το Υπουργείο Εσωτερικών θέλουν να προωθήσουν”.

“Παρά το ότι η Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έγινε ενημέρωση και ότι οι εταίροι είναι σύμφωνοι για τη δημιουργία των δύο νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων”, συνεχίζει ο Δήμαρχος Ιδαλίου, “τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι αντιληφθήκαμε ότι οι μόνοι που συμφωνούν με την πρόθεση του κράτους είναι οι Ελλαδίτες μελετητές και μερικοί τεχνοκράτες στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η υπόλοιπη Κύπρος, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, διαφωνούν εντονότατα για αυτό που πάει να γίνει”.

Ο κ. Καλλένος, στη δήλωσή του, εκφράζει ανησυχία και αντίδραση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και θέτει σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων, για χρονοδιαγράμματα και τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δυνατότητα διερεύνησης εναλλακτικών επιλογών, για την επιμονή του κράτους, αντί να παραμείνει στη μία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με σταθμούς μεταφόρτωσης όπου υπήρχε ανάγκη, να προχωρεί στη δημιουργία τεσσάρων μονάδων και για την αυξημένη διαχείριση ανά τόνο στη Κόση.

“Γιατί θα πρέπει να δεχθούμε ότι ο κάθε πολίτης της επαρχίας Λευκωσίας απορρίπτει δύο κιλά την ημέρα απόβλητα, ενώ τα στοιχεία μάς δείχνουν πολύ πιο χαμηλούς αριθμούς;” συνεχίζει ο κ. Καλλένος.

“Υπάρχουν”, όπως αναφ

Keywords
Τυχαία Θέματα