Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει τις ψηφοφορίες

08:14 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό ανακοίνωσε πως ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει για όσο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές πρωτοβουλίες στα Ηνωμένα Εθνη, τις ψηφοφορίες πάνω στην πρότασή του για στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας. Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι έχει διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε «να διατηρηθεί η πίεση στον Ασσαντ και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, αν η διπλωματία αποτύχει».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε κάποιες ενθαρρυντικές

ενδείξεις εξαιτίας της απειλής για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ και των εποικοδομητικών συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να συνταχθεί με τις προσπάθειες τις διεθνούς κοινότητας να πιέσουν τον Ασσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα. Πρόσθεσε ότι το συριακό καθεστώς παραδέχθηκε ότι διαθέτει τέτοια όπλα και θα υπογράψει τη διεθνή συνθήκη η οποία απαγορεύει τη χρήση τους.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε αν αυτή η προσφορά θα επιτύχει κι η όποια συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι το καθεστώς Ασσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ομως η πρωτοβουλία αυτή έχει την προοπτική να απομακρύνει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας, ιδιαίτερα γιατί η Ρωσία είναι μία από τις πλέον ισχυρούς συμμάχους του Ασσαντ», σημείωσε.

Αφού ανέφερε πως ζήτησε από το Κογκρέσο να αναστείλει της ψηφοφορίες όσο διαρκεί η διπλωματική προσπάθεια, είπε πως στέλνει τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του και να συνεχίσουν τις συνομιλίες που ο ίδιος είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν.

«Μίλησα με τους ηγέτες δύο εκ των πλέον στενών μας συμμάχων, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Και θα εργαστούμε μαζί σε διαβούλευση με τη Ρωσία και την Κίνα για να προωθήσουμε ψήφισμα στο Σ.Α., που θα απαιτεί από τον Ασσαντ να θέσει τα χημικά του όπλα σε διεθνή έλεγχο, που τελικά θα καταστραφούν».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, που θα ανακοινώσουν τα ευρήματά τους για το τι συνέβη στις 21 Αυγούστου και θα συνεχίσει την προσπάθεια για εξασφάλιση διεθνούς υποστήριξης στην πολιτική του.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε όσα είχε δηλώσει και τις προηγούμενες μέρες, για τη χρήση χημικών από μέρους του καθεστώτος Ασσαντ και την ανάγκη αυτό να μη μείνει αναπάντητο. Και τόνισε για μια ακόμη φορά πως αυτός που απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και ολοκληρώνει την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να απαντήσει σε επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική του και από τα αριστερά κι από τα δεξιά, ενώ εστίασε την ομιλία του στο να απευθυνθεί στις ηθικές αρχές του αμερικανικού λαού.

«Η Αμερική δεν είναι ο διεθνής χωροφύλακας», είπε δύο φορές στη διάρκεια της ομιλίας του, εκφράζοντας ωστόσο την υποστήριξη παρεμβάσεων που δεν αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο «για να στείλουν ηθικό μήνυμα».

«Όταν δικτάτορες πραγματοποιούν φρικαλεότητες, στηρίζονται στο ότι ο κόσμος θα στρέψει αλλού το βλέμμα του», είπε.

Πάντως τα σχόλια των πολιτικών αναλυτών για την ομιλία ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικά, επισημαίνοντας ότι απλά προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του να πείσει το Κογκρέσο και την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αν και δεν έχει επίσημη θέση, με ανακοίνωση του Προέδρου του Ρίνς Πρίμπους είπε πως η διπλωματία του Προέδρου έχει εκθέσει διεθνώς τις ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε το Μπαράκ Ομπάμα για έλλειψη ηγεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα