Νόμος με πρόσθετα κριτήρια για υπολογισμό του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου

20:38 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εναρμονιστική νομοθεσία ψηφίσθηκε σήμερα το απόγευμα ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής και πιο συγκεκριμένα για εναρμόνιση με την Οδηγία 2011/90/ΕΕ της Επιτροπής της 14ης Νοεμβρίου 2011 και την τροποποίηση του Μέρους ΙΙ του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με το οποίο προβλέπονται πρόσθετα κριτήρια για τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου (ΣΕΠΕ).

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει λεκτικές,

διευκρινιστικές και πιο αναλυτικές διορθώσεις που αφορούν τον υπολογισμό του ΣΕΠΕ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος ΙΙΙ της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της υποχρέωσης εναρμόνισης του Δικαίου των κρατών – μελών με τις πρόνοιες της Οδηγίας 2011/90/ΕΕ.

Οι τροποποιήσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι πιστωτικοί φορείς και οι μεσίτες πιστώσεων πρέπει να λαμβάνουν υπ` όψη τα πρόσθετα κριτήρια για τον υπολογισμό του ΣΕΠΕ, κριτήρια τα οποία υποχρεούνται να κοινοποιούν στους καταναλωτές πριν και κατά τη σύναψη της πιστωτικής σύμβασης.

Η προθεσμία που έχει τεθεί για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο κυπριακό Δίκαιο είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Εμπορίου που εξέτασαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αυτό κατατέθηκε στη Βουλή στις 6 Δεκεμβρίου 2012 και στο διάστημα αμέσως μετά την κατάθεσή του δεν παρείχετο χρόνος για την προώθησή του λόγω της μελέτης και της ψήφισης από τη Βουλή δέσμης νομοθετικών ρυθμίσεων που κατέθεσε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της υιοθέτησης δημοσιονομικών μέτρων εξυγίανσης και στη συνέχεια λόγω της διακοπής των εργασιών της Βουλής για τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς και για τις προεδρικές εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή για την πρόθεσή της να λάβει μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της μη έγκαιρης υιοθέτησης της Οδηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα