ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση ωραιοποιεί τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ

14:07 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY


Τίποτε σε ό,τι αφορά την ουσία του μνημονίου δεν θα διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και η Κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά στον κυπριακό λαό, ανέφερε σήμερα, στη Λεμεσό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, σε ομιλία του σε παγκύπριο σεμινάριο του ΑΚΕΛ

για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως «επιχειρείται να ωραιοποιηθούν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τις τελευταίες δυο μέρες, επιχειρείται να προωθηθεί ένα μήνυμα ότι η Κυβέρνηση, λόγω της σθεναρής προσπάθειας την οποία κατέβαλε και της σωστής προετοιμασίας, έχει πετύχει αποτελέσματα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας».

«Επιχειρείται, δηλαδή, να καλλιεργηθούν αυταπάτες στον κυπριακό λαό, διότι δυστυχώς, η στυγνή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτά τα οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο είναι ζητήματα τα οποία είχαν εγκριθεί πριν από 6 μήνες και σήμερα απλώς και τυπικά γίνονται αποδεκτά».

Όπως είπε ο Κυπριανού «τίποτε σε ό,τι αφορά την ουσία του μνημονίου δεν θα διαφοροποιείται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά στον κυπριακό λαό, για να ξέρουμε τι μας αναμένει και να μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε πιο καλά προετοιμασμένοι».

Εάν καλλιεργούμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, σημείωσε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι, την κρίσιμη στιγμή, ο κόσμος να είναι απροετοίμαστος και οι επιπτώσεις από τις αρνητικές συνέπειες να είναι πολύ μεγαλύτερες στην κυπριακή οικονομία και στην κοινωνία.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στους κυβερνώντες «να μιλούν με ειλικρίνεια στο λαό και να αποδίδουν τις πραγματικές διαστάσεις στα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος στη ερευνητική επιτροπή για την οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, αντί να λειτουργήσει ορθά και με σεβασμό πρώτα και κύρια στη λαϊκή απαίτηση να εντοπιστούν οι αίτιοι για τα σημερινά μας προβλήματα, «έγινε ένα σήριαλ παραιτήσεων, διχογνωμιών και καταρράκωσης της ίδιας της αποστολής της».

«Είναι πρώτα και κύρια ενάντια στην ίδια την ουσία της ύπαρξης της η απουσία από τους όρους εντολής, η διερεύνηση των αποφάσεων που λήφθηκαν για την οικονομία στις 25 Μαρτίου», αλλά, πρόσθεσε και η αμέλεια να εξεταστεί, κατά προτεραιότητα, το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, για μεταφορά λεφτών στο εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο πριν τις αποφάσεις, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Διερωτήθηκε, ακόμη, τι τελικά θα διερευνήσει η Επιτροπή, όταν με δική της απόφαση σταμάτησε τη διερεύνηση «ενός μεγάλου μέρους των πράξεων και παραλείψεων των τραπεζιτών και των εποπτικών Αρχών».

Ο κ. Κυπριανού επέκρινε παράλληλα την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, λέγοντας πως «δυστυχώς, η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων γίνεται μέχρι στιγμής με συνθήματα και κενές διακηρύξεις», ενώ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται επιπρόσθετες προτάσεις για να δοθεί ώθηση στην κυπριακή οικονομία, τις οποίες θα θέσει ενώπιον Κυβέρνησης και κομμάτων.

Ο ΓΓ του αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μελέτη που ετοίμασε το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το μνημόνιο, λέγοντας πως έγινε στόχος αφορισμών και ισοπέδωσης, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί, «γιατί ορισμένοι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν ούτε καν διάλογο, για καθαρά ιδεολογικούς λόγους».

«Γιατί ανησυχούν ότι, τυχόν παραδοχή ότι είναι αδιέξοδες οι πολιτικές της ΕΕ, θα σημαίνει παραδοχή μιας ιδεολογικής ήττας για όλα αυτά τα οποία υποστήριζαν τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θεωρεί ότι κάποιοι προτιμούν να πληρώνει το τίμημα ο κυπριακός λαός, παρά να παραδεχθούν αυτό το γεγονός.

Keywords
Τυχαία Θέματα