ΑΚΕΛ: Ετσι εννοούσε τη διάσωση της Κύπρου ο Αναστασιάδης;

13:51 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυστυχώς η ψεσινή απόφαση υποβάθμισης σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας σε σχέση με το εσωτερικό χρέος της Κύπρου αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο καλείται να βαδίσει η Κύπρος εντός του μνημονίου, είπε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Σταύρος Ευαγόρου.

Σε σημερινές του δηλώσεις για τις χθεσινές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι τα πρώτα δείγματα εφαρμογής του μνημονίου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματικότητα: περιορισμένη χρεοκοπία, πιστωτική ασφυξία μέσα από τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, απονεύρωση του τραπεζικού συστήματος και το χειρότερο καλπασμός της ανεργίας και βαθύ κούρεμα μισθών.

«Διερωτόμαστε αν αυτά εννοούσε ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ όταν δεσμευόταν για διάσωση και σωτηρία της Κύπρου με την υπογραφή του μνημονίου. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε μέσα από συλλογικότητα και πνεύμα συναίνεσης στην προσπάθεια για σωτηρία της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί για να λάβουμε τις επώδυνες μεν αλλά αναγκαίες αποφάσεις ώστε να ανακόψουμε την κατρακύλα της Οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από τον απεγκλωβισμό μας από τα αδιέξοδα μνημονιακά δεσμά», πρόσθεσε.

Πόρισμα ενδιάμεσης έκθεσης για το μέλλον του τραπεζικού τομέα

Αναφορικά με τα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης της ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι τα πορίσματα της έκθεσης συνοψίζουν και αυτό που τόσο καιρό φορτικά επαναλάμβανε το ΑΚΕΛ για τις πηγές των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

«Αυτό που κύρια καταγράφεται είναι η πλημμελής εποπτεία που ασκήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τους κινδύνους που προκλήθηκαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τη δίχως έλεγχο επέκταση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που κατά το παρελθόν το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει έντονα την αναβάθμιση της διαφάνειας στις διαδικασίες εποπτείας. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτή τη θέση, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Επιμένουμε, συνέχισε, «στην ανάγκη δημιουργίας επιτροπών με τη συμμετοχή και των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με στόχο την ένταση της προληπτικής εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα, στα πρότυπα λειτουργίας της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου».

«Επιπλέον, όπως είχαμε εισηγηθεί και στο παρελθόν η Κεντρική Τράπεζα είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην εισαγωγή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως άλλωστε και ίδια απαιτεί να εφαρμόζεται από τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία ασκεί εποπτεία. Τα πορίσματα της έκθεσης δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία να μην καλέσει μέχρι και σήμερα το προηγούμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη να καταθέσει ενώπιον της για τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα