Νέο «κοκτέιλ» φαρμάκων για την ανθεκτική φυματίωση

13:02 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία ένα νέο φαρμακευτικό «κοκτέιλ» που μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο εναντίον των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης.

Σε μελέτη με 85 ασθενείς διαπίστωσαν ότι η χορήγηση τριών φαρμάκων εξολόθρευσε μέσα σε δύο εβδομάδες το 99% των φυματικών βακτηρίων στον οργανισμό τους.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ότι αυτή η νέα αγωγή για τη φυματίωση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική απ’ οποιαδήποτε άλλη εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή ευρέως», δήλωσε

ο δρ Μελ Σπίγκελμαν, εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής ομάδας TB Alliance που εκπόνησε τη μελέτη.

Και πρόσθεσε πως η συνδυασμένη αγωγή δείχνει να είναι κατάλληλη για πάσχοντες απόπολυανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση – δηλαδή από μορφές της νόσου που δεν ανταποκρίνονται σε τουλάχιστον δύο από τα υπάρχοντα φάρμακα.

Το «κοκτέιλ» που χορηγήθηκε στους ασθενείς αποτελείται από τα φάρμακα πυραζιναμίδη, μοξιφλοξσίνη και PA-824.

Η πυραζιναμίδη είναι ήδη εγκεκριμένη για τη φυματίωση, η μοξιφλοξσίνη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την ανθεκτική φυματίωση χωρίς να έχει ειδική έγκριση γι’ αυτήν και το PA-824 ένα πειραματικό φάρμακο που έχουν επινοήσει επιστήμονες της TB Alliance.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το μυκοβακτηρίδιο που προκαλεί τη φυματίωση, αναπτύσσει ολοένα μεγαλύτερη αντοχή στα υπάρχοντα φάρμακα, γι’ αυτό και δυσχεραίνεται ολοένα περισσότερο η αντιμετώπιση της νόσου.

Η συνήθης αγωγή γι’ αυτήν συμπεριλαμβάνει τέσσερα φάρμακα που πρέπει να παίρνουν οι ασθενείς επί 6 μήνες. Οι ανθεκτικές μορφές μπορεί να χρειασθούν 18-24 μήνες αγωγή.

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της φυματίωσης υποχωρούν μέσα στους πρώτους μήνες αγωγής, πολλοί ασθενείς διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους.

Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα φάρμακα, με συνέπεια να καθίσταται η νόσος πιο επικίνδυνη και πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι σε μερικές χώρες του κόσμου, ένας στους τέσσερις ασθενείς πάσχει από φυματίωση που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με κάποιον από τους υπάρχοντες φαρμακευτικούς συνδυασμούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 9 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται ετησίως με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ενώ 1,4 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, ελέγχουν τώρα την αποτελεσματικότητα του νέου «κοκτέιλ» όταν χορηγείται για δύο μήνες. Τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουν το 2013, ενώ στη συνέχεια ελπίζουν ότι θα λάβουν άδεια για να πραγματοποιήσουν μελέτη με πολύ περισσότερους ασθενείς.

«Τα ευρήματα αυτής της πρώιμης μελέτης δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», δήλωσε ο δρ Μάριο Ραβιγκλιόνε, διευθυντής του προγράμματος κατά της φυματίωσης στον ΠΟΥ.

«Εάν επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, μπορεί να αποκτήσουμε μία σημαντική λύση για την ανθεκτική φυματίωση».

Η νέα μελέτη χρηματο

Keywords
Τυχαία Θέματα