Νέες έρευνες από την ΤΡΑΟ εξήγγειλε ο Ατούν

18:15 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περιττή θεωρεί ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν τη δημιουργία «εθνικού κέντρου θαλάσσιας επιτήρησης» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς είναι «μια πρωτοβουλία μακριά από την καλή πρόθεση και ενάντια στις μέχρι σήμερα στις εκκλήσεις μας».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν σχολίαζε σε γραπτή του δήλωση σχετικά δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο. Οι εργασίες της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου

(ΤΡΑΟ), ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν με πολύ σχολαστικότητα, υπήρξε αποτέλεσμα και στο επικείμενο διάστημα θα υπάρξει φως και από τις γεωτρήσεις στην ξηρά, αλλά και τις σεισμικές έρευνες στη θάλασσα.

Επανέλαβε τις προτάσεις του Ντερβίς Έρογλου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όπως τις κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης στη Νέα Υόρκη και τη θέση της τ/κ πλευράς ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, είπε, η ε/κ πλευρά παρακαθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο όνομα της εξεύρεσης μιας λύσης και προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο ότι θέλει λύση. «Η ανειλικρινής στάση της σε αυτό το ζήτημα (του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ) δείχνει ολοφάνερα με ποια θέληση καθόταν σε αυτό το τραπέζι», πρόσθεσε.

«Για εμάς το πραγματικό κλειδί μιας λύσης είναι, αποδεχόμενοι την ύπαρξη των Τ/κ στο νησί, θα φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Εάν το δούμε από αυτή την σκοπιά, χωρίς να λάβουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ, είναι θέμα προς συζήτηση με ποια θέληση και πρόθεση παρακάθισαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)».

Για τον κ. Ατούν είναι καθόλα χωρίς νόημα μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία κέντρου θαλάσσιας επιτήρησης και είναι «μνημείο απροθυμίας» για μια μόνιμη λύση στο νησί από την ε/κ πλευρά. Εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου ο νέος Πρόεδρος θα δώσει τέλος σε αυτή την κατ’ ισχυρισμό απροθυμία και στο πλαίσιο καλής διάθεσης και πρόθεσης θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα με τους Τ/κ που έχουν θέση στο νησί. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθούν οι προτάσεις Έρογλου (για το φυσικό αέριο) πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το νέο πλοίο με μηχανισμό τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών της ΤΡΑΟ θα προβεί σε πιο εκτεταμένες έρευνες το επόμενο διάστημα γύρω από την Κύπρο. Δεν υπάρχει νόημα, συνέχισε ο Σουνάτ Ατούν, οι εργασίες που γίνονται από την τουρκική εταιρεία στην ξηρά και γύρω από την Κύπρο να αποτελούν θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης στα κατεχόμενα.

The post Νέες έρευνες από την ΤΡΑΟ εξήγγειλε ο Ατούν appeared first on Your only favourite Cyprus Portal.

Keywords
Τυχαία Θέματα