Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα

13:15 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νέα συνάντηση για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα, στις 20:30, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,

Φώτης Κουβέλης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Αυστρία για τη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει λίγο πριν τη σύσκεψη. Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθουν στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, μετά τη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, οι οποίες θα είναι διευρυμένες με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και του Πολιτικού Συμβουλίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια για την έκβαση της συνάντησης ποικίλουν, με το επικρατέστερο να υποστηρίζει ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν μία κατ` αρχή προσέγγιση στις θέσεις τους και απομακρύνεται το ενδεχόμενο των εκλογών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα σενάρια για συμφωνία επικαλούνται μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι κκ Κουβέλης και Βενιζέλος βγαίνοντας χθες από το Μέγαρο Μαξίμου δε χρησιμοποίησαν τη λέξη «ΕΡΤ» και «εργαζόμενοι», κάτι που μεταφράστηκε ως προσέγγιση στις θέσεις του κ. Σαμαρά, περί μεταβατικού φορέα, που θα εκπέμψει σήμα στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης, μέχρι τη δημιουργία της νέας εταιρείας.

Η απόφαση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών θα κρίνει την τύχη τόσο των 2.700 εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά θα δώσει και ένα στίγμα κατά πόσο θα μπορεί στο μέλλον να καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί και φορείς με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες ανησυχίες και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, συνεχίζουν την παραγωγή εκπομπών σε 24ωρη βάση, εκπέμποντας σήμα μέσω της EBU, διαδικτυακά, καθώς στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης παραμένει το «μαύρο». Πλήθος κόσμου συνεχίζει να παραμένει έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, όπου διοργανώνονται καθημερινά εκδηλώσεις και συναυλίες συμπαράστασης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για το λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και να ανακληθούν οι απολύσεις όλων των εργαζομένων.

«Γι` ακόμα μια ημέρα, όλη κοινή γνώμη στην Ελλάδα και τον κόσμο, έμεινε κατάπληκτη από το ταλέντο της τρικομματικής κυβέρνησης να ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού! Για μια ακόμα φορά ζήσαμε ένα 24ωρο παραπληροφόρησης και παραποίησης της απόφασης του ΣΤΕ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν εκκαθαριστές, ή διοικήσεις «που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία».

«Παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ «ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τον αγώνα μας, στέλνουμε ηχηρό δημοκρατικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, εμείς οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΡΤ, παραμένουμε στις επάλξεις υπηρετώντας τη δημοκρατία και την ΕΡΤ».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να παίζουν καθυστέρηση, ένα είναι σίγουρο: Όσο διατηρείται το μαύρο στις οθόνες και η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί με το προσωπικό και τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι να τη φιμώσουν, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν αναφέρθηκαν στην «παράνομη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γεγονός που προϊδεάζει πως τελικώς θα συναινέσουν στην πραξικοπηματική απόφαση του Πρωθυπουργού». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τη δημοκρατία. Ο λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «σήριαλ των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών» και «παζάρια» τα οποία «επιδιώκουν να συγκαλύψουν τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, τόσο στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και των απολύσεων των εργαζομένων όσο και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται». Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης «θα επιταχύνει την πολιτική χρεοκοπίας του λαού, με νέες περικοπές στην υγεία και την ασφάλιση, νέα φοροληστεία, με τις ιδιωτικοποιήσεις», ενώ χαρακτηρίζει παραπλανητική τη συζήτηση «περί δημοκρατίας» που έχει ανοίξει από το δίδυμο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη λειτουργία των «θεσμών».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την απόφαση για την ΕΡΤ και επαναφέρει σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων σχετική τροπολογία για την κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης, καλώντας το λαό «να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ, τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα