Νέα χρονιά για τα σχολεία της παροικίας στη Βρετανία

18:39 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σηματοδότησε την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί της Κυπριακής Αποστολής ανέλαβαν καθήκοντα τη Δευτέρα στα γραφεία της Αποστολής στο βόρειο Λονδίνο, όπου είχαν και την πρώτη τους συνεδρίαση με τη νέα τους προϊσταμένη Μαρία Παπαλούκα.

Ακολούθησε αγιασμός που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος.

Σε χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά και τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την πολύτιμη βοήθειά του τόσο σε εκπαιδευτικούς, όσο και σε βιβλία.

Σε χαιρετισμό της επ’ αφορμή της νέας σχολικής περιόδου, η κ. Παπαλούκα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας και Επιθεωρήτρια – Προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, σημειώνει ότι τα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία είναι έτοιμα να δεχθούν και πάλι τα παιδιά της παροικίας και να συνεχίσουν την προσφορά τους για ελληνοχριστιανική διαπαιδαγώγησή τους.

«Εδώ τα παιδιά θα διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και τις αρχές της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας, θα μάθουν στοιχεία της ιστορίας και γεωγραφίας της Κύπρου και της Ελλάδας και θα βιώσουν ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, απολαμβάνοντας τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας», αναφέρει η κ. Παπαλούκα.

Προσθέτει ότι ο ρόλος του σχολείου είναι πολύπλευρος, αφού με τις γνώσεις που μεταδίδει στα παιδιά και την ευκαιρία που τους προσφέρει για συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις, τους δίνει τα εφόδια να αντισταθούν στις προκλήσεις που συναντούν στην πολυπολιτισμική χώρα όπου ζουν και να αποφεύγουν τον κίνδυνο αφομοίωσης τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. «Βοηθά τα παιδιά, παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά της αγγλικής κοινωνίας, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να νιώθουν περήφανα για την ελληνική τους καταγωγή», προσθέτει.

Ο χαιρετισμός σημειώνει εξάλλου ότι παρά το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεχίζει να παρέχει την πολύτιμη βοήθεια του σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία, γραφική ύλη και εκπαιδευτικά μέσα.

Η κ. Παπαλούκα, επί αρκετά χρόνια δασκάλα και διευθύντρια στα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία, συγχαίρει τέλος όλους όσους καταναλώνουν χρόνο για να προσφέρουν βοήθεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Συγχαίρω ιδιαίτερα τους γονείς γιατί δεν παραλείπουν να παίρνουν τα παιδιά τους για να φοιτούν στα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία. Τους προτρέπω, συνάμα, να μιλούν ελληνικά στο σπίτι και να ενθαρρύνουν έτσι τα παιδιά στην προσπάθειά τους. Το “Μιλώ Ελληνικά” ας γίνει σύνθημά μας για τη φετινή χρονιά», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα