Να σταματήσει η βία εναντίον των γυναικών, ζητά το UNDP

12:42 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ζήτησε να ενισχυθούν οι προσπάθειες διεθνώς για να τερματιστεί η βία εναντίον των γυναικών, σημειώνοντας ότι η βία είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην ισότητα και την ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας φέτος θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο αναγνωρίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις της βίας εναντίον των γυναικών αλλά και ότι θα αναθεωρηθούν οι συλλογικές προσπάθειες για να τερματιστεί η βία μια και πάντα, ανέφερε η αξιωματούχος του οργανισμού, Χέλεν Κλαρκ.

Το

σλόγκαν της φετινής ημέρας είναι «Η υπόσχεση είναι υπόσχεση. Ώρα για δράση για τερματισμό της βίας εναντίον των γυναικών» και υιοθετήθηκε μετά τον ομαδικό βιασμό νεαρής γυναίκας στην Ασία, που πρόβαλε διεθνώς το θέμα της βίας εναντίον των γυναικών και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη Καλής Θέλησης, ηθοποιό Αντώνιο Μπαντέρα, 60% σχεδόν των γυναικών ανά το παγκόσμιο έχουν υποστεί ένα είδος σωματικής ή σεξουαλικής βίας στη ζωή τους και σχεδόν το 30% των επιθέσεων είναι εναντίον κοριτσιών που είναι κάτω των 16.

Εξάλλου, η κ. Κλαρκ είπε ότι σε περισσότερες από 35 χώρες ο έγγαμος βιασμός δεν θεωρείται έγκλημα και περισσότερες από 630 εκ. γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η βία στην οικογένεια δεν θεωρείται έγκλημα.

Τόνισε ότι η βία εναντίον των γυναικών είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανέφερε ότι «μετατρέπουμε την οργή μας σε δράση. Διακηρύσσουμε ότι θα απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη για εγκλήματα εναντίον των γυναικών. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε γυναίκες να αντιμετωπίσουν τιμωρίες για την κακομεταχείριση την οποία υπέστησαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα