Να πληρωθούν οι αγρότες ζητούν οι οργανώσεις τους

13:56 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων από την Κυβέρνηση ώστε να καταβληθούν οι οφειλές προς τους δικαιούχους παραγωγούς το συντομότερο, ζητούν με κοινή ανακοίνωση τους οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Οι Οργανώσεις εκφράζουν λύπη και ανησυχία για την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία καταβολής των πληρωμών στους δικαιούχους αγρότες, είτε αυτές αφορούν συμβατικές

υποχρεώσεις του κράτους που πηγάζουν από το τρέχων Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είτε αφορούν επιστροφές ΦΠΑ».

Αναφέρουν ότι οι περισσότερες αιτήσεις έχουν εγκριθεί αλλά ο ΚΟΑΠ δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού δεν του έχουν καταβληθεί ακόμα τα αναγκαία κονδύλια για να τις πληρώσει.

Συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση «εκκρεμούν οι πληρωμές των εκταρικών επιδοτήσεων, των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων, των βιολογικών, της μεταποίηση εσπεριδοειδών, των επενδυτικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και άλλα».

Αναφέρεται ότι η καθυστέρηση δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στους αγρότες, αφού ξοδεύουν χωρίς να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται.

«Τα προβλήματα αυτά γίνονται εντονότερα για τους αγρότες μας, εξαιτίας και των κακών καιρικών και εμπορικών συνθηκών με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα και να βρίσκονται καταχρεωμένοι στα τραπεζικά ιδρύματα και τους προμηθευτές τους, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για να προμηθευτούν τα αναγκαία χρειώδη ώστε να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα».

Οι αγροτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα η αποδέσμευση των κονδυλίων από την Κυβέρνηση ώστε να καταβληθούν οι οφειλές προς τους δικαιούχους παραγωγούς το συντομότερο, δίνοντας τους μια μικρή οικονομική ανάσα».

Εκφράζουν, τέλος, τη θέση ότι «με την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών δίνεται ώθηση στην οικονομία για ανάπτυξη και παρέχεται η δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να συνεχίσει να εφαρμόζει τα διάφορα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων».

Keywords
Τυχαία Θέματα