Να μην υπάρξει εφησυχασμός μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

13:16 9/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Κυριακή ότι τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για μεταρρυθμίσεις και περικοπές παρά την βοήθεια που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία καθησύχασε τις αγορές.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag», o Βούλφγκανγκ Σόιμπλε

εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας δεν θα απορρίψει τη συνταγματικότητα του προτεινόμενου νέου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης την Τετάρτη.

«Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος να ερμηνευθεί η απόφαση της ΕΚΤ λανθασμένα ότι σημαίνει ότι οι προσπάθειες (μεταρρύθμισης) μπορούν να χαλαρώσουν», ανέφερε, προσθέτοντας «ισχύει το αντίθετο».

Συμπληρώνει ότι «τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εκεί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή: στα κράτη μέλη»,  υποδεικνύοντας την ανάγκη περικοπής δημοσιονομικών  ελλειμμάτων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Σε μια απόφαση που αναζωογόνησε τις αγορές ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Τράπεζα θα αγοράσει απεριόριστο αριθμό ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να κατεβάσει τα υψηλά κόστη δανεισμού τους.

Παρά το γεγονός ότι η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η ΕΚΤ ενεργεί στα πλαίσια της εντολής της αρκετοί πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επιτέθηκαν στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι παρέχει «επιταγή εν λευκώ» για σπάταλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της ισχυρής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Γουάιντμαν εξέδωσε γραπτή δήλωση λίγο μετά την ανακοίνωση του κ. Ντράγκι εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του, παρά το γεγονός ότι η δική του, ήταν η μόνη, «μειοψηφούσα άποψη».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει επίσης ότι δεν ανησυχεί για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  (ESM) και την συνθήκη της ΕΕ για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Όταν συστήσαμε το ESΜ, ελέγξαμε προσεκτικά ότι δεν αντίκειται στο  Σύνταγμα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ποτέ αποφασίσει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συγκρούεται με το Σύνταγμα».

Σε μια απόφαση η οποία αναμένεται με ανησυχία από τις χρηματοοικονομικές αγορές το Δικαστήριο θα αποφασίσει την Τετάρτη για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα