“Να μην γίνονται αποδεκτές οι προσπάθειες απενοχοποίησης της Τουρκίας”

13:02 14/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι προσπάθειες απενοχοποίησης της Τουρκίας δεν θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές ως πρακτικές από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο οποίος είπε πως είναι αδήριτη ανάγκη η εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του,

στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αναρίτας, ο κ. Αλετράρης είπε πως «η Κύπρος μας χρειάζεται να πετύχει την επανένωση του κράτους και του λαού της και να βρει λύση στο συνεχιζόμενο και παρατεταμένο αδιέξοδο στο πολιτικό της πρόβλημα, μια λύση που να εγγυάται τα αναφαίρετα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού, προσθέτοντας πως οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

«Φέτος συμπληρώνονται 38 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974, την πιο μελανή, ίσως, σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι διακόσιες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έγιναν πρόσφυγες, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και ο σφετερισμός του 37% των εδαφών μας, ο εποικισμός και η λεηλασία της κατεχόμενης γης μας επιβάλλουν την απόδοση δικαιοσύνης», είπε ο κ. Αλετράρης.

Όπως πρόσθεσε «πρέπει όλοι, ενωμένοι και από κοινού, να συνεχίσουμε τον αγώνα με την προσδοκία ότι θα έρθει η πολυπόθητη εκείνη μέρα που θα επιστρέψουμε στα κατεχόμενα χωριά μας για να ζήσουμε εκεί ελεύθεροι και χωρίς περιορισμούς στη γη των προγόνων μας».

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας Αναρίτας, τον Λαμπριανό Χριστοφή, τον Αντρέα Γεωργίου, τον Αντρέα Λουκά, τον Γεώργιο Στόκκο και τον Ροδοσθένη Αλεξάνδρου, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «με μεγαλείο ψυχής έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπερασπιζόμενοι το νησί μας που αποτελούσε πάντοτε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους εκάστοτε ισχυρούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γνώρισε πολλούς κατακτητές».

Συνέχισε λέγοντας πως «ο Λαμπριανός Χριστοφή έπεσε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αντρέας Γεωργίου θυσιάστηκε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1956, οι Αντρέας Λουκά και Γεώργιος Στόκκος σκοτώθηκαν τα δύσκολα χρόνια της τουρκανταρσίας το 1964 και, τέλος, ο Ροδοσθένης Αλεξάνδρου σκοτώθηκε προασπιζόμενος τη δημοκρατία ενάντια στο πραξικόπημα του 1974».

Είπε, τέλος, πως «τα ηρωικά παραδείγματα των πέντε παλικαριών μας μάς ακολουθούν και μας καθοδηγούν και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να καταθέσουμε τα όπλα».

Keywords
Τυχαία Θέματα