Ν. Κουτσού: Πρώτα να μεταρρυθμιστούν και μετά να ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί

20:03 27/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση για διακοπή της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων μέχρι να λυθούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας, υποστήριξε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Κουτσού απέρριψε την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι είναι χάσιμο χρόνου η υπεράσπιση αυτών που προνοούνται στο μνημόνιο.

Ανέφερε

ότι η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων δεν έχει ακολουθήσει τη σωστή σειρά, αφού θα έπρεπε πρώτα να γίνει προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν οι ημικρατικοί οργανισμοί και μετά να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

«Είμαστε υπέρ του ελέγχου των ημικρατικών οργανισμών, όχι όμως με αυτή τη σειρά», είπε και ζήτησε πρώτα να μεταρρυθμιστούν και μετά να ιδιωτικοποιηθούν, μέχρι όμως ενός σημείου.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς είναι η αποκρατικοποίηση και όχι η κρατικοποίηση ως αποτέλεσμα της πείρας που έχει αποκτηθεί.

Ζήτησε επίσης να μην αγνοείται το μέγεθος της αγοράς και η γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου.

Αναφέροντας ότι η εσωτερική αγορά είναι περιορισμένη, διερωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει γνήσιος ανταγωνισμός στην Κύπρο.

Ζήτησε επίσης να μειωθεί η παρέμβαση που γίνεται στους ημικρατικούς οργανισμούς και η ευνοιοκρατία, που είναι γενικώς παραδεκτή ως η πηγή του κακού, να δουλέψουν πρώτα σωστά οι οργανισμοί και μετά να γίνει η αποκρατικοποίησή τους μέχρι ενός βαθμού

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεφύγουν από το έλεγχο του κράτους.

Ανέφερε παράλληλα ότι εάν πουληθούν σήμερα στην κατάσταση που είναι η κυπριακή οικονομία, δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί το επιδιωκόμενο ποσό.

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών είπε ότι αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο από τον Υπ. Οικονομικών και την Κυβέρνηση και δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα