Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του 2016

12:40 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας θα διαφανούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Στη συνέντευξή του στην οικονομική έκδοση της «Handesblatt», ο Πρόεδρος της Κύπρου εκφράζει την ελπίδα ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία θα εκδηλωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο

του 2014, υπογραμμίζοντας ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα και πειθαρχία.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η νοοτροπία των Κυπρίων μας βοηθάει. Δεν έχουμε ούτε επεισόδια, ούτε απεργίες, ούτε διαδηλώσεις, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Και τα συνδικάτα μας δείχνουν αίσθηση υπευθυνότητας».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται εκτενώς στις πιέσεις που δέχθηκε για το πακέτο διάσωσης με συμμετοχή των Κυπρίων καταθετών τον Μάρτιο του 2013.

«Ήταν μία μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Είχα υποσχεθεί (στον προεκλογικό αγώνα) ότι δεν πρόκειται να αγγίξουμε τις καταθέσεις, κάτι που τελικά έγινε. Η σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν ένα σοκ για μένα. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάμε μπροστά, να ξανακερδίσουμε εμπιστοσύνη και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ανακαλώντας στη μνήμη του τα γεγονότα του Μαρτίου ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει: «Δεν είχα παρά μόνο την επιλογή ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη έκρηξη, που θα προκαλούσε περιορισμένες ζημιές, και μία ανεξέλεγκτη έκρηξη, που θα τα κατέστρεφε όλα» και ότι από εκεί και πέρα «εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά μετεκλογικά ακολούθησε μία σκληρή στάση και ρωτάει τον Πρόεδρο της Κύπρου εάν έχει απογοητευθεί.

«Μιλήσαμε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με ρώτησε, εάν αισθάνομαι πικρία. Είπα ότι με δεδομένες τις μεγάλες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχω λόγο να αισθάνομαι πικρία. Υπογράμμισα ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αλληλεγγύη των εταίρων μας. Και νομίζω ότι την έχουμε», επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας στον προκάτοχό του Δημήτρη Χριστόφια, ελπίζει πάντως ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία θα εκδηλωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα