Μητροπολίτης Πάφου: Από την Ευρώπη περιμένουμε ευθαρσή τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων

13:22 1/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Από την Ευρώπη περιμέναμε και περιμένουμε ευθαρσή τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απόδοση δικαιοσύνης, ανέφερε σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα, ότι «θα’ ναι πρόσκαιρη αυτή η αδράνεια της Ευρώπης κι ότι σύντομα θα επανέλθει στις αρχές για τις οποίες ιδρύθηκε».
Στην προσφώνηση του, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, κατά τη δοξολογία για την ανάληψη από την Κυπριακή Προεδρία της Προεδρίας

του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Μητροπολίτης Γεώργιος είπε ότι «χαιρόμαστε ιδιαίτερα και ευχαριστούμε από τα μύχια της ψυχή μας τον Θεό που μας αξιώνει σήμερα να ευλογούμε, στο όνομά Του, την έναρξη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους της χώρας μας».

Όπως είπε, «η Κύπρος δέχτηκε το μήνυμα του Χριστιανισμού, πρώτη ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ήδη από το 45 μ.Χ. και κατέστη έτσι η Πύλη του Χριστιανισμού για την Ευρώπη. Δίνοντας νόημα ζωής στους πολίτες της, εδραίωσε εξ αρχής τον πολιτισμό της στις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που διέπουν σήμερα όλες τις χώρες της Ευρώπης».
Σημείωσε ότι «ομολογείται στις μέρες μας, από όλους, ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε οικονομικά κριτήρια, σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες και εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να έχει πνευματικές ρίζες, τα κριτήρια της να’ναι πολιτισμικά».
«Οφείλουμε να ομολογήσουμε», πρόσθεσε, « ότι η ΕΕ φαίνεται σήμερα να απομακρύνεται από τις ρίζες και τα ιδεώδη που επέβαλαν τη δημιουργία της. Κι η συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών φαίνεται να μην αναπαύεται από κάποιες τάσεις και συμπεριφορές, ή τουλάχιστον από την αδιαφορία στην τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων εκ μέρους της Ένωσης».

«Δεν αναφέρομαι μόνον στην απροθυμία αντιμετώπισης της αμφισβήτησης των χριστιανικών συμβόλων στα σχολεία της Ευρώπης. Ούτε και στην προσπάθεια γενικότερου θρησκευτικού αποχρωματισμού της κοινωνίας. Αναφέρομαι κυρίως στην αδυναμία ευθαρσούς τοποθέτησης επί θεμάτων παραβίασης θεμελιωδών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως διευκρίνισε.
Όπως είπε, «παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, ισότιμο με τα άλλα κράτη μέλη, εμείς οι Κύπριοι, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαίοι πολίτες, δεν έχουμε το δικαίωμα να διακινηθούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας. Ούτε και να εγκατασταθούμε σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος της και να αποκτήσουμε περιουσία σ’ αυτό. Αντίθετα μάλιστα. Βίαια, με τη δύναμη των όπλων, εκδιωχθήκαμε από τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και τους ναούς μας. Και κρατούμαστε μακριά απ’ αυτά».

«Η γη μας, μετά το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε η Τουρκία , στο 37% της χώρας μας, εποικίζεται από ξένους που μεταφέρονται παράνομα από την Ανατολία. Οι ναοί μας – πέραν των 500 – εσυλήθησαν. Οι περισσότεροι, όσοι δεν κατεδαφίστηκαν και δεν μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, ή δεν δόθηκαν για άλλες απαράδεκτες χρήσεις, αφέθησαν στο έλεος του χρόνου και καταστρέφονται», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «ζητήσαμε, χωρίς καμία πολιτι

Keywords
Τυχαία Θέματα