Μηνύματα για Κυπριακό, ευρωεκλογές και οικονομία από Γ. Ομήρου

15:28 31/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μηνύματα για το Κυπριακό, τις ευρωεκλογές, αλλά και την οικονομία έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας κατά την κοπή της βασιλόπιτας του Κινήματος για το 2014, στη Λευκωσία.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς να αποδεχθεί η τουρκική πλευρά τη μια και μόνη κυριαρχία και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ

θα επιμείνει μέχρι τέλους στην πλήρη διερεύνηση των αιτίων και των αιτιατών της οικονομικής τραγωδίας και στην αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

Ταυτόχρονα, κάλεσε σε συστράτευση όλους τους σοσιαλιστές και τις σοσιαλίστριες στην Κύπρο, έτσι ώστε στις προσεχείς Ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ να είναι παρούσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι “γιατί μόνο έτσι μπορούμε ν` αλλάξουμε την πορεία της ΕΕ όπως οραματίζονται οι ευρωπαϊκοί λαοί”.

“Το 2013 υπήρξε έτος οικονομικής συμφοράς για την Κύπρο. Ασφαλώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και εσωτερικές ευθύνες οδήγησαν την ευημερούσα Κύπρο, την Κύπρο της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της πλήρους απασχόλησης, στην Κύπρο της βαθειάς ύφεσης, της συνεχώς εκτινασσόμενης ανεργίας και της κοινωνικής δυστυχίας”, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Συνέχισε λέγοντας ότι “υπάρχουν ευθύνες εδώ στην Κύπρο για τη σημερινή κατάντια”, κάνοντας λόγο για “ασυγχώρητες καθυστερήσεις, δισταγμοί, αναστολές στη λήψη μέτρων, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση των Eurogroup μέσα στο 2013″. Και βεβαίως, ανέφερε, “η κραιπάλη του τραπεζικού συστήματος και η ελλιπής εποπτεία του τραπεζικού συστήματος”.

“Υπάρχουν συνεπώς υπαίτιοι και ένοχοι της οικονομικής τραγωδίας”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “η απαίτηση του λαού είναι η κάθαρση και η τιμωρία των ενόχων”.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συμφιλιωθεί με την ατιμωρησία. “Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην πλήρη διερεύνηση των αιτίων και των αιτιατών αυτής της οικονομικής τραγωδίας και στην αυστηρή τιμωρία των ενόχων”, είπε. Πρόσθεσε ότι “η τιμωρία είναι αναγκαίος όρος και προϋπόθεση όχι απλώς για να υπάρξει ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού, αλλά και για να μην υπάρξουν νέα εγκλήματα σε βάρος του λαού και του τόπου”.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι “ως ΕΔΕΚ παραμένουμε σταθερά ευρωπαϊστές, αμετακίνητα ευρωπαϊστές, αλλά για μια Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι σκαπανείς, οι αρχιτέκτονες και οι αρχικοί θεμελιωτές της”. Μια Ευρώπη, πρόσθεσε, “της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών της δημοκρατίας, της ισότητας, δικαιωμάτων και ευκαιριών”.

“Γι αυτή την Ευρώπη θα αγωνιστούμε με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και ασφαλώς και με τα σοσιαλιστικά κόμματα που μετέχουν στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, που εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις πολιτικές που ακολουθούνται, με τα σχέδια διάσωσης, τα λεγόμενα, τα οποία αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή, οδηγούν σε καταβύθιση των ευρωπαϊκών οικονομιών και σ` ένα δυσθεόρατο χάσμα μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου”, υποσχέθηκε.

“Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι μια σημαντική καμπή για την πορεία της Ευρώπης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “γι αυτό εμείς θα δώσουμε τη μάχη σ` αυτές τις ευρωεκλογές για μια νέα κατεύθυνση της Ευρώπης”. Κάλεσε όλους τους σοσιαλιστές και σοσιαλίστριες της Κύπρου να δώσουν μαζί αυτή τη μεγάλη μάχη. “Η ΕΔΕΚ πρέπει να είναι παρούσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι εθνική, πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα να είμαστε παρόντες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γιατί μόνο έτσι μπορούμε ν` αλλάξουμε την πορεία της ΕΕ όπως οραματίζονται οι ευρωπαϊκοί λαοί”, εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι “κάποιοι κακόπιστοι τρίτοι προέβλεπαν ότι η πάροδος του χρόνου θα μας οδηγήσει σε οσφυοκαμψία, ότι θα παραδοθούμε λόγω της παρέλευσης του χρόνου, ότι θα κουραστούμε, ότι θα γονατίσουμε”. Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, “απέδειξε ότι ούτε κουράζεται, ούτε γονατίζει, ούτε κάμπτει την σπονδυλική του στήλη”.

“Δώσαμε το μήνυμα ότι παραμένουμε στις επάλξεις τις εθνικές με στόχο μια λύση, η οποία να τερματίζει πραγματικά την κατοχή και να ενώνει πραγματικά τη χώρα, τους θεσμούς και την οικονομία”, είπε.

Εξ` αφορμής της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή το 2014, ο κ. Ομήρου έστειλε το μήνυμα ότι “οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μία και μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία”. Ότι, συμπλήρωσε, “δεν αποδεχόμαστε τρικέφαλον κυριαρχία, τρικέφαλον ιθαγένεια και τρικέφαλον διεθνή προσωπικότητα”. Ότι, είπε, “θα διατηρείται η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν αποδεχόμαστε την παρθενογέννεση, αλλά την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου θα εφαρμοστούν”.

“Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει σ` αυτή την πατριωτική γραμμή, θα συμπαραταχθεί με πολιτικές οι οποίες υπηρετούν αυτούς τους στόχους και θα αντιταχθεί σε πολιτικές, οι οποίες θα εγκαταλείπουν, θα υπονομεύουν αυτούς τους στόχους”, ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε στον ιδρυτή του Κινήματος Βάσο Λυσσαρίδη για την ονομαστική του γιορτή αύριο, καθώς και σε όλες και όλους “κάθε καλό για την καινούρια χρονιά”, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν στην Κύπρο όπως έγινε και το 1974.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Σοφοκλής Σοφοκλέους, οι Βουλευτές Ρούλα Μαυρονικόλα και Γιώργος Βαρνάβα καθώς και άλλοι αξιωματούχοι και στελέχη της ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα