Μήνυμα για τα βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο από τον Πρόεδρο, αναμένει η Συμμαχία Πολιτών

16:57 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η Συμμαχία Πολιτών, δια του Προέδρου της Γιώργου Λιλλήκα, διαμηνύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πως αναμένει κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία να μεταφέρει το μήνυμα ότι εάν η βρετανική πολιτική συνεχίσει να υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, τότε θα επηρεαστούν και τα βρετανικά στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Σε δήλωση το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να υπενθυμίσει στους Βρετανούς τις

ευθύνες τους για την Κυπριακή τραγωδία και τις υποχρεώσεις τους ως εγγυήτρια δύναμη, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αξιοποιήσει την επίσκεψη του στο Λονδίνο για να μεταφέρει το μήνυμα στη Βρετανία πως εάν η βρετανική πολιτική συνεχίσει να υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα τότε θα επηρεαστούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο».

¨Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οφείλει να ξεκαθαρίσει στους Άγγλους συνομιλητές του, ότι η βρετανικής έμπνευσης λύση Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από τον κυπριακό Ελληνισμό και να υπενθυμίσει στους Βρετανούς ότι «δεν μπορούν να αξιοποιούν την εξαμηνιαία έκθεση και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ώστε να ασκούν πίεση στην Κυπριακή Κυβέρνηση για να προωθούν τουρκικές θέσεις».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διατύπωσε τη θέση ότι η επιμονή των Βρετανών για ενδεχόμενη αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΙΦΙΚΥΠ, τροποποιώντας το σχετικό ψήφισμα τους Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει στόχο να πλήξει τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , οφείλει να προειδοποιήσει τους Βρετανούς ότι εμμονή τους σε αυτό το ζήτημα θα θεωρηθεί εχθρική πράξη».

Περαιτέρω ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει «να υπενθυμίσει στους Βρετανούς τις ευθύνες τους για την κυπριακή τραγωδία και τις υποχρεώσεις τους ως εγγυήτρια δύναμη».

«Αναμένουμε από τη Βρετανία εάν θέλει να συμβάλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού να δηλώσει ότι η λύση θα καταργεί τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες και ότι η Κύπρος θα είναι απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα», συμπλήρωσε.

Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βρετανική σημαία

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος κυκλοφορούσε δημόσια με ένδυμα που έφερε τη βρετανική σημαία», ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι έχει υπόψη του κάποια δημοσιεύματα για το θέμα.

Λέγοντας ότι είναι δικαίωμα του καθενός να ντύνεται όπως θέλει, πρόσθεσε πως «ένας αξιωματούχος του κράτους είναι καλά να προσέχει τι είδους εθνικά σύμβολα φέρει στη δική του στολή, επειδή οι πολίτες τα ερμηνεύουν τα σύμβολα αυτά ως πολιτικά μηνύματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα