Μικρή η κυπριακή οικονομία, αλλά ο συστημικός κίνδυνος μπορεί όχι, λέει ο Ντράγκι

13:13 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή αλλά ο συστημικός κίνδυνος μπορεί να μην είναι, προειδοποίησε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι είναι πολύ σημαντικό η κυπριακή Κυβέρνηση να αποδεχθεί το διεθνή έλεγχο ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα.

Ο κ. Ντράγκι απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Κύπρο

και για το κατά πόσο επηρεάζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα του νησιού από την έξοδο καταθέσεων που σημειώθηκε το Φεβρουάριο από το νησί.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος», είπε, παραπέμποντας στη δήλωση του Eurogroup, που αναφέρεται στην πιθανότητα να υπάρξει πρόγραμμα διάσωσης ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η λύση πρέπει να αντικατοπτρίζει δύο εξίσου σημαντικές διαστάσεις», σημείωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «η μία είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η άλλη είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Το Eurogroup, συμπλήρωσε, «εργάζεται αρκετά ενεργά και για τις δύο (διαστάσεις)».

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη: «Η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή οικονομία αλλά ο συστημικός κίνδυνος μπορεί να μην είναι μικρός».

Ο Διοικητής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εκφράζοντας τη θέση ότι «είναι πολύ σημαντικό» η κυπριακή Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να ξαναδεί τη νομοθεσία της για το θέμα και κυρίως όσον αφορά στην αποδοχή εκ μέρους της του διεθνούς ελέγχου ως προς το πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζεται αυτή η νομοθεσία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση συμφώνησε σε εξωτερικό έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος για να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα