Μέτρα για την προστασία της Καρέτα και άλλων χελωνών στα κατεχόμενα

10:33 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Στα μέτρα για την προστασία της χελώνας Καρέτα Καρέτα και άλλων ειδών χελωνών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής, αναφέρθηκε στα κατεχόμενα ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού, Ουνάλ Ουστέλ, δηλώνοντας ότι και ο κόσμος έχει κάποια ευθύνη όσον αφορά την προστασία των περιοχών όπου γίνεται η επώαση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι από το 1992 υπάρχει σχέδιο προστασίας των θαλάσσιων χελωνών Καρπασίας του «τμήματος» προστασίας περιβάλλοντος, το οποίο φέτος υλοποιήθηκε

με τη συμμετοχή υπαλλήλων του «υπουργείου» του και φοιτητών από την Γερμανία.

Αναφερόμενος στα μέτρα κατά τη διαδικασία της επώασης των αυγών των χελωνών μέχρι τα μικρά να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα, ο κ. Ουστέλ είπε απευθυνόμενος στο κοινό ότι μεταξύ των ωρών 20.00-08.00 δεν πρέπει να προσεγγίζουν τις περιοχές όπου υπάρχουν φωλιές, να μην ανάβουν φωτιές εκείνες τις ώρες, ούτε άλλου είδους φωτισμό, να μην αφήνουν πλαστικές σακούλες και μπουκάλια στην παραλία, σε μήκος 2 μιλίων εντός της θάλασσας να μην χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα μέσα όπως τζετ σκι, κ.ά.

Οι εργασίες του σχεδίου για την προστασία της χελώνας και των μικρών που γεννιούνται, συνέχισε, διεξάγονται κάθε χρόνο σε 17 παραλίες στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ουστέλ, οι τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την επώαση των αυγών των χελωνών, λέγοντας ότι περίπου 120 τουρίστες παρακολουθούν τη διαδικασία με την συνοδεία υπαλλήλων του «τμήματος» προστασίας του περιβάλλοντος, αριθμός που φθάνει τους 160 κατά τις 10 μέρες που βγαίνουν τα μικρά και προσπαθούν να πάνε στη θάλασσα. Φέτος, ανέφερε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τη διαδικασία επέδειξαν τουρίστες από την Ιταλία.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα