Η εξελικτική «διαμάχη» των δύο φύλων καθορίζει το ανάστημα

10:02 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Για τις γυναίκες που προσπαθούν να διαιωνίσουν τα γονίδια τους, το χαμηλό ανάστημα είναι επιβοηθητικό. Για τους άνδρες, ισχύει το αντίθετο. Και το αποτέλεσμα; Ένας εξελικτικός αγώνας επικράτησης όπου κανένα από τα δύο φύλα δεν επιτυγχάνει τελικά το ιδανικό ύψος.Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κρόνινγκεν στην Ολλανδία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters.Η μελέτη δείχνει ότι μια εξελικτική μάχη μεταξύ των φύλων τα κρατά σε έναν φαύλο κύκλο διακυμάνσεων του ύψους
μεταξύ των γενεών.

«Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι όταν ένα χαρακτηριστικό είναι θετικό για το ένα φύλο, η επιλογή ή η εξέλιξη των ειδών απαραίτητα θα ευνοήσει αυτό το χαρακτηριστικό», εξηγεί ο Δρ Γκερτ Στουλπ. Κατά την ίδια λογική, τα χαρακτηριστικά που κάνουν κακό στο ένα φύλο αλλά όχι στο άλλα, μπορεί τελικά να μην εξαλείφονται από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Αυτό μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση των χαρακτηριστικών που αφορούν στην υγεία, όπως γενετικά στοιχεία ωφέλιμα για την υγεία του ενός φύλου να αυξάνουν την επιρρέπεια σε ασθένειες για το άλλο φύλο.

Η σημασία του αναστήματος

Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν χαμηλό ανάστημα τείνουν να αποκτούν περισσότερους απογόνους. Αντίθετα, ως προς την αναπαραγωγή καλύτερο αποτέλεσμα έχουν οι άνδρες με μέσο ανάστημα, σε σχέση με τους κοντούς ή ψηλούς.

Άνδρες και γυναίκες είναι σεξουαλικά διμορφικοί, δηλαδή υπάρχουν ξεκάθαρες σωματικές διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα μεταξύ τους. Αλλά υπάρχει και κοινό γονιδιακό υλικό, δηλαδή η διαδικασία της εξέλιξης έχει περιορισμένα «εργαλεία» δημιουργίας του διμορφισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαμάχη στο ποιες εξελικτικές δυνάμεις δρουν στους άνδρες και τις γυναίκες, σε αντίθετε κατευθύνσεις.

Δεδομένης της εξελικτικής πίεσης που δέχονται οι κοντές γυναίκες και οι άνδρες με ενδιάμεσο ανάστημα, το ύψος είναι ένα πιθανό πεδίο τέτοιας διαμάχης.

Ο Δρ Στουλπ και οι συνεργάτες του άντλησαν στοιχεία από την μελέτη Wisconsin Longitudinal Study που παρακολουθεί την υγεία 10.000 αποφοίτων Λυκείου του Γουισκόνσιν τα τελευταία 50 χρόνια.

Εστίασαν την προσοχή σε στοιχεία για ζευγάρια αδερφών, 808 ζευγάρια αγοριών, 996 ζεύγη κοριτσιών και 1.718 ζευγάρια αγόρι-κορίτσι. Έβγαλαν τον μέσο όρο ύψους για κάθε ζευγάρι ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για το μέσο ανάστημα της οικογένειας (το ύψος είναι κληρονομικό και επηρεάζεται από πολλά γονίδια) και στην συνέχεια μελέτησαν πως το ύψος σχετιζόταν με τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια.

Εξελικτικό μπρος-πίσω

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις κοντές οικογένειες, όπου και ο αδερφός και η αδερφή είχαν κάτω του μέσου όρου ύψος, οι αδερφές είχαν αποκτήσεις περισσότερα παιδιά από τους αδερφούς. Στις οικογένειες με μέσο ανάστημα, τα αγόρια ήταν εκείνα που απέκτησαν περισσότερα παιδιά.

Με άλλα λόγια, αν γεννηθήκατε σε μια κοντή οικογένεια, είναι πιθανότερο να έχετε ανίψια από την αδερφή σας παρά

Keywords
Τυχαία Θέματα