Μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, «χίλιες φορές Κύπρος», δηλώνει ο Τσιτσέκ

21:22 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Εάν η ΕΕ βάλει στη μια πλάστιγγα της ζυγαριάς την υποψηφιότητα της Τουρκίας και στην άλλη την Κύπρο και πει «αυτό ή αυτό», εμείς χίλιες φορές θα προτιμήσουμε την Κύπρο». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ κατά τη συνάντησή του με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Χασάν Μποζέρ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στην τουρκική Βουλή

στην Άγκυρα όπου ο κ. Τσιτσέκ ανέφερε μεν ότι κάποτε οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους «ήταν λίγο περίεργες, αλλά εδώ πάντοτε είναι το σπίτι σας» και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων. Δυστυχώς, συνέχισε, στην Κύπρο δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κατά κάποιον τρόπο ειρήνη. «Βασικά, στο βορά υπάρχει ειρήνη. Ο νότος έχει τη δική του κατάσταση, δεν μπορώ να πω κάτι γι’ αυτό αλλά υπάρχει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που συνεχίζεται. Αυτή η διαδικασία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί θετικά».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Τσιτσέκ ανέφερε πως αν συνεχίσει η ε/κ πλευρά με την ίδια αντίληψη δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, «επειδή δυστυχώς μετά την ένταξή τους, εκπροσωπώντας άδικα και μη νόμιμα ολόκληρο το νησί, το να περιμένουμε να κάνουν βήμα είναι κάτι πολύ αισιόδοξο». Μετά από κάθε Προεδρική εκλογή, πρόσθεσε, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, φαίνεται ότι ο καινούργιος είναι πιο ειρηνιστής και υπέρ της λύσης από τον προηγούμενο, αλλά τίποτε δεν αλλάζει.

«Κατ’ εμένα, φαίνεται ότι θα κάνει βήμα η ε/κ πλευρά, σηκώνει το πόδι της και πατάει πάλι στο ίδιο μέρος. Και οι προηγούμενοι και αυτοί το ίδιο θα κάνουν. Γι’ αυτό στο εγγύς μέλλον, όλες οι προσπάθειες, οι προσδοκίες και οι ελπίδες μας και παρά τη δική σας πολύ θετική συνεισφορά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι άμεσα». Αυτό που έμεινε, είπε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, είναι να κοιτάξουν τα δικά τους εσωτερικά οικονομικά ζητήματα, τις δυσκολίες και «νομίζω να δούμε τις δικές μας δουλειές. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Εάν το Κυπριακό έχει θετική κατάληξη, συνέχισε, αυτό θα τους ευχαριστούσε, αλλά αν όχι, στα κατεχόμενα υπάρχει «βουλή», «κρατικοί θεσμοί» και ένας «κρατικός μηχανισμός». «Να δουλεύει καλύτερα το κράτος, οικονομικές ευκαιρίες, να αναπτυχθεί περισσότερο το επίπεδο ευημερίας και πραγματικά υπό ίσους όρους να μπορούσε να εξευρεθεί μια λύση δύο κρατικών οντοτήτων, υπό ίσους όρους, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους δύο λαούς, θα ήταν εξαιρετικά. Σε περίπτωση που δεν γίνει, πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο μας, νομίζω».

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τους στηρίζει, λέγοντας πως οι σχέσεις είναι αδερφικές και όχι «πάρε – δώσε» και «μεταξύ μας δεν υπάρχει καμιά διαφορά».

Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ μίλησε και για σημαντικές ευκαιρίες που έχουν ενώπιόν τους, σημειώνοντας ότι πρέπει να τις αξιολογήσουν από κοινού και να χρησιμοποιήσουν καλά το χρόνο τους. «Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει κρίση. Η ε/κ πλευρά είναι ξεκάθαρο σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Η ιστορία μας έχει δώσει μια χρυσή ευκαιρία. Εάν δουλέψουμε σωστά, κάνουμε γρήγορα τις δομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις και αξιολογήσουμε αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο, το άνοιγμα της ψαλίδας με το νότο θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό».

Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Τουρκίας στο Κυπριακό, λέγοντας πως με τη δημιουργία αυτής της «επιτροπής» υπάρχει κατά κάποιο βαθμό νομική αναγνώριση και πρέπει αυτόν το μηχανισμό να τον κάνουν να δουλέψει σωστά, κάνοντας αναφορά σε κάποιες νομικές μεταρρυθμίσεις που καλό θα ήταν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Τσιτσέκ μίλησε για μονομερείς ενέργειες των Ε/κ. «Εκεί θα υπάρξει ένας δίκαιος διαμοιρασμός ή θα αποδεχτούν προκαταβολικά ότι υπάρχουν δύο κράτη. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς διεθνούς δικαίου ή συνειδησιακά το να διεκδικεί κάποιος μόνος του εκεί όλες τις ευκαιρίες». Τουρκία και ψευδοκράτος, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτό το θέμα.

Για το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Τσιτσέκ επέκρινε την ΕΕ γιατί δεν δέχθηκε την Τουρκία, αλλά ενέταξε στους κόλπους της «μια χώρα που δεν είχε λύσει τα δικά της προβλήματα. Τώρα κατά κάποιο τρόπο η ε/κ πλευρά έχει υποθηκεύσει την πολιτική της ΕΕ. Κάποιοι που δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μας επιβάλλουν τώρα εμπάργκο με αφορμή την Κύπρο». Λέγοντας τα περί ζυγαριάς και προτίμησης χίλιες φορές της Κύπρου για την Τουρκία, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε πως η ΕΕ έχει χάσει πλέον τη γοητεία της.

«Εάν γίνουμε μέλη θα είναι καλό, θα είναι προς δικό μας όφελος και δικό τους, αλλά η Τουρκία δεν θα μπει πότε σε μια τέτοια ζηλόφθονα κατάσταση. Εάν είναι μια ΕΕ που δίνει αξία στις υποσχέσεις της, σήμερα υπάρχει μια Ευρώπη που δεν εφαρμόζει αυτές τις αξίες της. Εμείς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας και τις προσπάθειές μας. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας βάλει σε δίλλημα ‘ή ΕΕ ή Κύπρος’. Ως Τουρκία δεν θα μπούμε σε μια τέτοια θέση».

Από την πλευρά του ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής είπε πως η μεγαλύτερη δύναμή τους είναι η Τουρκία. Κάποτε, πρόσθεσε, γίνονται κάποια πράγματα για να βλάψουν αυτή τη σχέση, η οποία όμως είναι τόσο δυνατή που δεν σπάει. Ο Χασάν Μποζέρ είπε ότι στο Κυπριακό επιζητούν τα ίσα πολιτικά τους δικαιώματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή διάσταση του προβλήματος, λέγοντας ότι το Κυπριακό απασχόλησε κατά καιρούς πολλές χώρες. Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε, οι Ε/κ στο όνομα του μονομερούς δικαιώματος προβαίνουν σε σοβαρούς ισχυρισμούς, προθέσεις, όνειρα.

Δείχνουν, πρόσθεσε, καλή πρόθεση, αλλά δεν υπάρχει αντίκρισμα σε αυτό από την ε/κ πλευρά και πλέον δεν επιθυμούν να περιμένουν επ’ άπειρον. «Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να μας καταστήσουν όμηρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί αυτό έχει γίνει πλέον πολιτική». Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο κ. Μποζέρ, μπορούν να γίνουν αφορμή για την επανένωση του νησιού ή τη διάλυση. «Εκεί υπάρχει πολύς πλούτος. Δεν είναι μόνο των Τ/κ και των Ε/κ, και η μητέρα πατρίδας μας έχει ισχυρά δικαιώματα. Και αυτά παραβιάζονται, και των γειτονικών χωρών παραβιάζονται». Το Κυπριακό, εκτός από τις γνωστές διαπραγματεύσεις, έχει πάρει κι άλλες διαστάσεις, κάνοντας αναφορά στις αλλαγές που άρχισαν στις διοικήσεις των χωρών της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει, είπε, μια σοβαρή αντανάκλαση και αυτού στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ήρθε πλέον η ώρα να λυθεί το Κυπριακό ενώ μίλησε για αδικία ενάντια στους Τ/κ όσον αφορά την ύπαρξη των «εμπάργκο», αλλά και για ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία όσον αφορά την επιμήκυνση των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα