Συνάντηση Λέτα με στελέχη όλων των κομμάτων

Ο φόρος ακινήτων IMU αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά θέματα στις διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τα πολιτικά κόμματα στη βουλή.

Οεκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Ντανιέλε Καπετσόνε υπενθύμισε ότι «η ιταλική κεντροδεξιά έχει δεσμευθεί με τους ψηφοφόρους της να καταργηθεί ο φόρος αυτό για όποιον διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και να επιστραφούν τα ποσά που καταβλήθηκαν πέρυσι».

Αντιπροσωπείατης κεντρώας Επιλογής Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι αμέσως μετά την συνάντησή της με τον

Λέτα τόνισε ότι «μπορεί να αποφασιστεί η μείωση τουφόρου ιδιοκατοίκησης για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά η πλήρης κατάργησή του θα έθετε μια σειρά από σοβαρά πρακτικά προβλήματα».

Η κεντροαριστερά ως τώρα πρότεινε την κατάργηση του φόρου ακινήτων για τα σπίτια αξίας μέχρι πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (45% του συνόλου). Μετά την παραίτηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν είναιβέβαιο εάν η θέση του κόμματος παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωναμε υπολογισμούς που έχουν γίνει το ιταλικό δημόσιο το 2012 εισέπραξε 23δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο ακινήτων, εκ των οποίων 4 δισεκατομμύρια ευρώ από Ιταλούς που έχουν ένα μόνο σπίτι στην ιδιοκτησίατους και το χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση.

Σεαυτό το στάδιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται ως ο ισχυρός παίκτης της πολιτικής σκακιέρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να καταργηθεί και να επιστραφεί ο φόροςιδιοκατοίκησης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εγκριθεί μια δέσμη μέτρων για να αλλάξει η ψυχολογική κατάσταση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

«Αν ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν νομίζω ότι θα υπάρξουνπροβλήματα με την κατανομή των υπουργείων στα διάφορα κόμματα», είπε ο Μπερλουσκόνι, που πρόσθεσε ότι σχδιαζει να συνομιλήσει «σύντομα» με τον Λέτα.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του PdL, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τονΙταλό εντολοδόχο πρωθυπουργό δήλωσε: «Διαπιστώσαμε από μέρους του Ενρίκο Λέτα εποικοδομητικό πνεύμα, το ίδιο που χαρακτήρισε και εμάς. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολυθρόνες οι καρέκλες και η συνολική φόρμουλα διακυβέρνησης. Θέλουμε να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα και να αντιμετωπισθεί η οικονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο γραμματέας του PdL πρόσθεσε ότι «έστω και αν σημειώθηκε πρόοδος παραμένουν θέματα προς επίλυση».

Πολιτικοίπαρατηρητές αναφέρουν ότι αν η προσπάθεια του Λέτα καρποφορήσει, η νέα συνάντηση του με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την σύνθεση της κυβέρνησης μπορεί να γίνει το σαββατοκύριακο.

Ο46χρονος Λέτα ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στη βουλή βλέποντας στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S), καλώντας τα να συμβάλλουν η πολιτική αυτή δύναμη να «βγει από την κατάψυξη» -αναφερόμενος στην άρνηση του M5S να υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση- και δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα προωθήσει το «καλό της χώρας» και θα συμβάλει ώστε να υπάρξει «λιγότερη λιτότητα» στην Ευρώπη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα