Μετά το κούρεμα, προέχει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, λέει η ΕΔΕΚ

18:58 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καταγράφοντας ως θετικό στοιχείο την κατάληξη στο τελικό ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου και την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, το Κ.Σ.ΕΔΕΚ σημειώνει πως, τώρα, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο βουλευτής του Κινήματος, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως

η υλοποίηση του στόχου γι’ αυτή τη σταθεροποίηση περνά μέσα από τη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, “η οποία αποτελεί το βασικότερο τραπεζικό ίδρυμα στον τόπο μας και πρέπει να ανακάμψει για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία”, προσθέτοντας ότι χρειάζεται σοβαρή και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη δουλειά αλλά και ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, ώστε η τράπεζα να αποκτήσει ρευστοτική άνεση και να γίνει προσπάθεια, το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών που ανακοινώθηκε, να συντμηθεί ώστε να απελευθερωθούν γρηγορότερα όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις.

Παράλληλα, συνέχισε, για να υποβοηθηθεί η ταχύτερη άρση των περιορισμών στην Τράπεζα Κύπρου πρέπει να γίνουν δύο σημαντικά και παράλληλα βήματα, “το πρώτο είναι να υπάρξουν διευθετήσεις για να αρχίσει η αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσα από την αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων των δανείων αυτών” και “το δεύτερο σημαντικό βήμα είναι να διεκδικήσουμε έμπρακτη και αποφασιστική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε θέματα ρευστοτικής επάρκειας του τραπεζικού μας συστήματος”.

“Πέραν του θέματος της Τράπεζας Κύπρου, αναμένουμε από την Κυβέρνηση ενημέρωση για τα πορίσματα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου”, ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και εξέφρασε την άποψη πως, μέσα από την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πλάνου, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και την αξιοποίηση των σημαντικών υπαρκτών στρατηγικών πλεονεκτημάτων της, η Κύπρος μπορεί να μπει “σε μια ρεαλιστική πορεία απαλλαγής από το μνημόνιο και ανάκαμψης της οικονομίας και επανόδου στην ανάπτυξη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα