Μέρκελ: Δεν ήρθα ως δασκάλα αλλά για να ενημερωθώ

18:23 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγγέλα Μέρκελ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η συζήτησή του με την κ. Μέρκελ χαρακτηρίστηκε από ειλικρίνεια,

αμοιβαία κατανόηση, αλληλεγγύη και πνεύμα συνεργασίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος από την πλευρά της σημείωσε στις δηλώσεις της ότι Ελλάδα και Γερμανία είναι εταίροι, φιλικές χώρες και συνεργάζονται τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα έχοντας βαθιά επίγνωση της δύσκολης περιόδου που διέρχεται η χώρα και ο λαός της, από τον οποίο ζητούνται πολλά και δύσκολα πράγματα αλλά εκτίμησε ότι ένα μεγάλο μέρος της δύσκολης αυτής πορείας, η οποία, όπως είπε αξίζει τον κόπο, έχει γίνει και ότι αυτό έγινε σαφές και τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι θα ξεπεραστεί τόσο το ελληνικό πρόβλημα όσο και το ευρωπαϊκό, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι όλων. «Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ζητά περισσότερα χρήματα αλλά την ευκαιρία να σταθεί το γρηγορότερο δυνατό στα πόδια της. Προϋπόθεση για όλα αυτά, τόνισε ο κ. Σαμαράς, είναι να βγει η χώρα από την ύφεση η οποία παραλύει την οικονομία της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε την Καγκελάριο η οποία έδειξε κατανόηση και σεβασμό και ότι αντιλαμβάνεται ότι η δοκιμασία του ελληνικού λαού πρέπει το γρηγορότερο να πάρει τέλος. Υπογράμμισε ότι μια επιτυχία της Ελλάδας θα καταγραφεί ως επιτυχία και της Ευρώπης και θα χάσουν το στοίχημα όσοι ποντάριζαν σε αποτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παρατήρησε ότι ήδη η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει στο εξωτερικό και ότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η αξιοπιστία της χώρας και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Τέλος ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι με την επίσκεψη αυτή ανοίγεται μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και στην κοινή τους ευρωπαϊκή πορεία. Δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους η Ελλάδα, όπως είπε, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από την τεχνική, τεχνολογική και επενδυτική βοήθεια της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας στην κατεύθυνση αυτή είναι κοινός στόχος, και ότι Γερμανία και Ελλάδα θα συνεργαστούν στενά γι’ αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα την παρουσία και το έργο στην Ελλάδα τόσο του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ όσο και του Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης – Task Force- για την Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και να ολοκληρωθεί με επιτυχία γιατί εκτός των άλλων θα αποτελέσει και μια απόδειξη από κοινού επίλυσης προβλημάτων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία όλης της Ευρωζώνης.

Έσπευσε, όμως,

Keywords
Τυχαία Θέματα