Μελέτη επιπτώσεων και διαβούλευση για επιτόκια, ζητά ο Σύνδεσμος Τραπεζών

16:15 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να μελετηθούν σφαιρικά όλες οι τυχόν επιπτώσεις προτού υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων ζητά ο Σύνδεσμος Τραπεζών με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η μείωση των επιτοκίων και η ανακούφιση των δανειοληπτών, η οποία επιδιώκεται από την πολιτεία, είναι επιθυμητή και από τις τράπεζες αφού εξυπηρετεί την οικονομία», αναφέρει.

Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι «πριν από την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση πρέπει

να μελετηθούν σφαιρικά όλες οι τυχόν επιπτώσεις, ώστε η αναγκαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων να μην αποδειχθεί καταστροφική για τις τράπεζες και τελικά για την οικονομία».

Υπενθυμίζει «τη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2013, η οποία εξετάζοντας εισήγηση για έμμεση ρύθμιση του ύψους των επιτοκίων συνιστά διενέργεια ολοκληρωμένης αξιολόγησης των επιπτώσεων του προτεινόμενου μέτρου, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το δημόσιο όφελος που θα προκύψει θα αντισταθμίσει τις τυχόν δυσμενείς συνέπειες για τις τράπεζες, τους πελάτες τους και την οικονομία, δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο».
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών «τα δανειστικά επιτόκια αντικατοπτρίζουν το ρίσκο έκαστου δανειολήπτη».

Κατά την παραχώρηση ενός δανείου, αναφέρει, «η τράπεζα αξιολογεί το αξιόχρεο του δανειολήπτη, τις οικονομικές συνθήκες τη δεδομένη στιγμή καθώς και τον κίνδυνο που η ίδια αναλαμβάνει, ώστε να τιμολογήσει το δάνειο και συνεπώς να καθορίσει το επιτόκιο».

Χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που επιβάλλουν τα δεδομένα, εξηγεί, «σημαίνει και υποτιμολόγηση του ρίσκου». Αυτό, προσθέτει, «επηρεάζει κυρίως τους νέους δανειολήπτες, με κίνδυνο να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελμάτωσης της αγοράς».
Τέλος, αφού αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί επί της όποιας συγκεκριμένης πρότασης αφού αυτή διαμορφωθεί και κυκλοφορήσει επίσημα, τονίζει «την ανάγκη διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Keywords
Τυχαία Θέματα