Μείωση ξένων εργατών για αντιμετώπιση ανεργίας, προτείνει η ΔΕΟΚ

12:03 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αίτημα για αναστολή της ελεύθερης καθόδου κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο και κατάργηση της απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, νομοθεσία για τις κλαδικές συμβάσεις και καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, προτείνει η ΔΕΟΚ ως τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στην οποία σχολιάζει τα νεότερα

στοιχεία της Eurostat για την ανεργία, «γεγονός και συμπέρασμα είναι ότι μέσα στην οικονομική κρίση αντί να συστρατευθούμε ως κοινωνία και κοινωνικοί εταίροι στο κρισιμότερο και τραγικότερο ζήτημα της προστασίας θέσεων εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό με θεσμικούς και πρακτικούς τρόπους, αφήσαμε τις αυθαιρεσίες εργοδοτών αλλά και την εγκληματική ολιγωρία κράτους και πολιτείας να οδηγήσουν σχεδόν 55.000 συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας στην ανεργία, ίσως και στην εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, «η ώρα για κενά λόγια, κούφιες υποσχέσεις και άστοχα σχέδια στήριξης ανέργων έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Μόνο, προσθέτει, «με ουσιαστικές και ριζοσπαστικές ενέργειες και τομές μπορεί να αναχαιτισθεί η ανεξέλεγκτη ανεργία».

Συνεχίζει επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «μαζί με άμεσα μέτρα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιβάλλεται η άμεση υιοθέτηση μορατόριουμ απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, και τη γεωργοκτηνοτροφία, με ταυτόχρονη αναστολή ελεύθερης διακίνησης απασχόλησης κοινοτικών για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστο όσο διαρκεί το Μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την ανεργία».

Προτείνει την υποβολή αιτήματος αναστολής ελεύθερης καθόδου κοινοτικών για απασχόληση στην Κύπρο, την πλήρη κατάργηση δικαιώματος απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες ή και φοιτητών σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, πλην οικιακών εργαζομένων, την άμεση προώθηση από την Κυβέρνηση και ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για επέκταση κλαδικών συμβάσεων σε νόμο και την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού για όλα ανεξαίρετα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα