Μείωση αισιοδοξίας για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει έρευνα

16:26 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση της αισιοδοξίας για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνουν τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Οικονομικής Ερευνας, που δημοσιοποιεί σήμερα το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo.

Απαισιόδοξη ήταν η προοπτική ειδικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, λόγω της χειροτέρευσης της χρεωστικής κρίσης, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της ευρωζώνης.

Οι εκτιμήσεις για την υφιστάμενη

οικονομική κατάσταση σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία παραμένουν ότι οι χώρες βρίσκονται σε ύφεση.

Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβενία βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση.

Παρόλο που οι ειδικοί συνεχίζουν να αξιολογούν την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση σε Γερμανία, Εσθονία και Φινλανδία θετικά, είναι σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι η αξιολόγησή τους το προηγούμενο τρίμηνο του χρόνου.

Η έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν απαντήσεις 1.079 ειδικών από 123 χώρες, δείχνει πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε 85,1 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2012 μετά από δύο συνεχείς αυξήσεις.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο χαμηλά του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των 96,7 μονάδων για την περίοδο 1996 – 2011 της ίδιας έρευνας, η οποία διενεργείται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo και το ΔΕΕ.

Τα αποτελέσματα της υποδηλώνουν μια υπαναχώρηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των αρνητικών αξιολογήσεων του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος και μιας λιγότερο θετικής εξαμηνιαίας προοπτικής απ’ ότι στα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη ο δείκτης βούλιαξε στις 88,9 μονάδες για αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 20 μονάδων από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 109 μονάδων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΕΕ Ζαν-Γκι Καριέ εκφράζει την άποψη ότι επείγει η λήψη πολιτικών αποφάσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ευρεία αρνητική προοπτική και να δοθεί ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, αρχής γινόμενης της επίλυσης της χρεωστικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ομως, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί υποβάθμισαν την αξιολόγησή τους για το οικονομικό κλίμα από προηγούμενα τρίμηνα, την ίδια στιγμή υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη στο δρόμο της ανάκαμψης και δεν έχει εισέλθει και πάλι σε ύφεση.

Ο Διευθυντής των Επιχειρηματικών Ερευνών του Ifo Ζέρνο Νερμπ αναφέρει ότι εκπλήσσει το γεγονός ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η αισιοδοξία πως σύντομα τα πράγματα θα πάρουν ένα καλύτερο δρόμο.

Αυτό υπογραμμίζει ότι πολιτικοί παράγοντες όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρεται, δεν πρέπει να περιμένουν για πολύ χρονικό διάστημα για να προχωρήσουν σε δράσεις που θα σταθεροποιήσουν τις αγορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ασία είναι πιο αισιόδοξα, με το οικονομικό κλίμα για την Κίνα να βελτιώνεται λόγω του ότι οι ειδικοί αναμένουν κι άλλα κίνητρα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ο δείκτ

Keywords
Τυχαία Θέματα