Μειωμένες οι προκρατήσεις για την τουριστική περίοδο

12:29 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απαισιόδοξη είναι η μέχρι στιγμής εικόνα που διαμορφώνεται στον τουρισμό για την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με τις προκρατήσεις που υπάρχουν, είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη των περσινών επιπέδων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι η εικόνα ως έχει μέχρι στιγμής είναι ότι η μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά της Κύπρου, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζεται με μείωση των προκρατήσεων

για το καλοκαίρι της τάξης περίπου του 8% -10% σε σχέση τις προκρατήσεις την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Η γερμανική αγορά, επίσης, συνέχισε, παρουσιάζεται με χαμηλότερες προκρατήσεις, μειωμένες της τάξης του 15% περίπου, και οι άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης επίσης με συγκρατημένη μέχρι στιγμής τη ζήτηση.

Εκείνη η αγορά, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει ενθαρρυντικά μηνύματα και ανοδική πορεία, σημείωσε, είναι αυτή της Ρωσίας που όμως δεν θα έχει τη θεαματική αύξηση που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης του 50% κατά έτος, αλλά υπολογίζεται με βάση τους προγραμματισμούς που έγιναν να κυμανθεί γύρω από αύξηση 15-20% σε σχέση με πέρσι.

”Συνοψίζοντας όλες αυτές τις ενδείξεις, η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής καταδεικνύει ότι με έντονες προσπάθειες – το αισιόδοξο σενάριο – είναι αν τα καταφέρουμε να πετύχουμε τους περσινούς μας αριθμούς”, σημείωσε.

Η μέχρι τώρα εικόνα όμως, συνέχισε, καταδεικνύει ότι το πιθανόν είναι να έχουμε κάποιο αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις μας σε σχέση με πέρσι.

”Δεν πάμε καλά και δυστυχώς δεν βοηθά και το γεγονός ότι έχουν επέλθει δραστικές περικοπές στα κονδύλια διαφήμισης και προβολής της Κύπρου στον Προϋπολογισμό του ΚΟΤ που δυσχεραίνει και τις προσπάθειες μας μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον να προωθούμε το ενδιαφέρον και την ζήτηση για την Κύπρο”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με την αγορά του Ισραήλ, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως αυτή έχει πολλές προοπτικές, σημειώνοντας ωστόσο ότι λόγω των διακρατικών συμφωνιών που διέπουν τις αερομεταφορές μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και απαγορεύσεις στην εκτέλεση ναυλωμένων και άλλων πτήσεων, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα ναύλα πολύ πιο προσιτά και ανταγωνιστικά.

”Ως έχει τώρα η διακρατική συμφωνία, επικρατεί ένα ολιγοπώλιο μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της αντίστοιχης ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας”, είπε.

Ερωτηθείς αν η απαισιόδοξη εικόνα που υπάρχει τώρα μπορεί να ανατραπεί, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως ”μπορούν πολλά να ανατρέψουν αυτή την εικόνα ενόψει και άλλων θετικών συγκυριών, όπως είναι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο και όλα εκείνα τα συνεπακόλουθα που με συλλογική δουλειά και προσπάθεια να δώσουν πρόσθετη αξία στο τουριστικό μας προϊόν”.

Εκανε αναφορά στην καθιέρωση πολιτικών που να ενθαρρύνουν την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και ανάπτυξη νέων αγορών με την πολιτική ανοικτών αιθέρων που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα «να καθιερώσουμε την Κύπρο ως ένα προσιτό και εύκολα

Keywords
Τυχαία Θέματα