Μεγαλύτερη ευελιξία ζητά από τη Μέρκελ ο Ιταλός Πρωθυπουργός

15:47 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση της ευρωζώνης, εκφράζοντας τη θέση ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε μπορεί να υπάρξουν αρνητικά επακόλουθα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ η Γερμανική Κυβέρνηση και η Μπούντεσμπανκ έχουν μπλοκάρει αρκετά πιθανά μέτρα που μπορούν να παρθούν για αντιμετώπιση της κρίσης όπως η έκδοση ευρωομολόγων

για να μοιραστεί το βάρος του χρέους και η ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ΕΕ που θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα η άδεια να λειτουργεί ως τράπεζα.

Η κ. Μέρκελ έχει επιχειρηματολογήσει επανειλημμένα ότι ο μόνος τρόπος για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα είναι η επίδειξη εκ μέρους των κρατών μελών της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ο κ. Μόντι αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί «περισσότερη ευελιξία» στις χώρες της ευρωζώνης που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους έτσι ώστε η υφιστάμενη πολιτική σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η Ιταλία να «έχει μέλλον».

Πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία του στην κ. Μέρκελ για την «αυξανόμενη δυσαρέσκεια του Ιταλικού Κοινοβουλίου ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στο ευρώ και ενάντια στους Γερμανούς».

Τη προηγούμενη εβδομάδα ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Γενικές Εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εκλογή μιας αντιευρωπαϊκής Κυβέρνησης αν το κόστος για δανειοδότηση της χώρας παραμείνει στα ίδια ψηλά επίπεδα με τα σημερινά.

Ο κ. Μόντι επεσήμανε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν μερίδιο ευθύνης για την υφιστάμενη κρίση καθώς Γαλλία και Γερμανία ήταν οι πρώτες χώρες που δεν πειθάρχησαν στην Συμφωνία για Σταθερότητα και Ανάπτυξη της ΕΕ το 2003.

Τόνισε επίσης ότι προς το παρόν η Ιταλία δεν έχει λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από τη Γερμανία ή την ΕΕ.

Το αντίθετο, είπε, η κρίση έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ψηλά και με αυτόν τον τρόπο έχει βοηθήσει στο να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού των γερμανικών ομολόγων.

Η Ιταλία θέλει «ηθική υποστήριξη, όχι οικονομική» από τους ευρωπαίους εταίρους της, ανέφερε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα