Μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία βλέπει ο Οζερσάι

18:21 14/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι νέα και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα σε σύγκριση με το παρελθόν, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο Τ/κ διαπραγματευτής μιλούσε στην τηλεόραση του Μπαϊράκ χθες και ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα αμοιβαία συμφωνημένο κείμενο και το βλέπουν ως κάτι που θέτει το πλαίσιο της διαδικασίας. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφωνήθηκε όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση,

αλλά και για συζήτηση ΜΟΕ. «Η τ/κ πλευρά πρέπει να συζητήσει τις θέσεις της μετά που θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών».

Επιθυμούν, συνέχισε, όπως οι πλευρές επικεντρωθούν, με μια διαδικασία πάρε – δώσε, στην παραγωγή ενός αποτελέσματος και δεν θεωρούν ότι σωστό να συζητείται το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, λέγοντας ότι δεν βρίσκουν σωστές τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το κείμενο ο Ε/κ ηγέτης, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν θέλουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι προϋπόθεση να επιδειχθεί η ηγετική ικανότητα. Κάνοντας ελιγμούς για να ικανοποιήσεις τα πολιτικά κόμματα θα βλάψει τη διαδικασία. Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το κείμενο, το να προβεί σε δήλωση η μία πλευρά δεν δεσμεύει την άλλη. Ως τ/κ πλευρά είπαμε ότι αποδέχθηκε το κείμενο και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμβολή των διεθνών παραγόντων στη διαδικασία, ο κ. Οζερσάι απάντησε ότι, παρά το γεγονός πως οι ευαισθησίες στο θέμα της επιδιαιτησίας έχουν περιληφθεί στο κείμενο της κοινής δήλωσης, η ε/κ πλευρά αντιτίθεται σε διαμεσολάβηση.

Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά το βλέπει ως ΜΟΕ. «Το σημαντικό είναι αυτό που βλέπει σημαντικό ο συνομιλητής σας να το αξιολογήσετε εσείς. Μπορούμε να δούμε ως ΜΟΕ τα πάντα που είναι ένα μέρος μιας συνολικής λύσης. Πρέπει να πείσουν και την τ/κ πλευρά. Σε περίπτωση που έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών, η τ/κ πλευρά πρέπει να το συζητήσει τι θα κάνει».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ο Ντερβίς Έρογλου θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψην τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες όλης της κοινότητας και όσον αφορά την συμβολή του «υπουργείου» εξωτερικών σημείωσε πως ο καθένας έχει την καθορισμένη συμβολή του και ο Τ/κ ηγέτης έχει δώσει την απαραίτητη απάντηση για το θέμα αυτό.

Η Χαλκίν Σεσί επικαλείται διπλωματικές πηγές και γράφει ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα