Επέκταση των τραπεζών του Λιβάνου στην Κύπρο προωθούν οι ΚΤ των δύο χωρών

18:02 14/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Tην έναρξη διάλογου μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών ΚύπρουΛιβάνου με στόχο την περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει την περεταίρω επέκταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών του Λιβάνου στην Κύπρο

ανακοίνωσαν σήμερα οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των δύο χωρών Πανίκος Δημητριάδης και Ριάντ Σαλαμέχ (Riad Salemeh).

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου των δύο Διοικητών, μετά από κλειστό συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζών ΚύπρουΛιβάνου σε ξενοδοχείο της Λεμεσού στο οποίο συμμετείχαν και οι Σύνδεσμοι Τραπεζών από τις δύο χώρες, η επέκταση των δραστηριοτήτων των τραπεζών του Λιβάνου στην Κύπρο θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο νησί, επενδύσεις, συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση πιστωτικών σημειώσεων και εγγυητικών επιστολών και τη χρηματοδότηση έργων.

«Οι τράπεζες του Λιβάνου μπορούν να υποβοηθήσουν την επανενεργοποίηση της κυπριακής οικονομίας και την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών, συζητήθηκε ακόμη το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών των δύο χωρών και των διεθνών τραπεζών που εδρεύουν στην Κύπρο με στόχο τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Οι δύο Διοικητές συζήτησαν επίσης ρυθμιστικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δυο Κεντρικών Τραπεζών όπως επίσης και μέτρα για περαιτέρω αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων που εφαρμόζουν οι κυπριακές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε όπως συσταθεί από εκπροσώπους των τριών συνδέσμων τραπεζών των δύο χωρών (Σύνδεσμος Κυπριακών Τραπεζών, Σύνδεσμος Διεθνώς Τραπεζών Κύπρου και Σύνδεσμος Τραπεζών Λιβάνου) ειδική Επιτροπή Εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με τον οδικό χάρτη και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έτσι ώστε να υλοποιηθεί η συνεργασία προς όφελος των αμοιβαίων συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομιών των δύο χωρών.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρούσα κρίση στην κυπριακή οικονομία προσφέρει νέες ευκαιρίες για ενίσχυση και επέκταση των δεσμών των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών, εξηγώντας πως υπάρχουν ακριβώς ευκαιρίες οι οποίες σχετίζονται με την ισχύ του τραπεζικού τομέα του Λιβάνου, από την οποία μπορούν να επωφεληθούν οι κυπριακές τράπεζες και να υποβοηθηθούν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τομέας στον οποίο οι κυπριακές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα τους τελευταίους μήνες και επίσης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων που είναι ένα θέμα πιο μακροπρόθεσμο.

Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά του Λιβάνου να βοηθήσει την Κύπρο σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι, όπως υπήρξε και στο παρελθόν βούληση από την πλευρά της Κύπρου να βοηθήσει το Λίβανο όταν αντιμετώπιζε δυσκολίες.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο ΔΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των επομένων μερικών εβδομάδων, θα καταστεί εφικτό να αρθούν σχεδόν, αν όχι όλοι, οι εγχώριοι περιορισμοί. Επεσήμανε παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. «Η φάση 4 περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων» δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό απαιτεί ωστόσο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης. «Αυτό» πρόσθεσε «αναμένεται να συμβεί, αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο για επέκταση των τραπεζών του Λιβάνου στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι η ΚΤ της χώρας ενθαρρύνει μια τέτοια εξέλιξη. Σημείωσε ωστόσο ότι οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται προς αυτή την κατεύθυνση σχετίζονται με τα περιοριστικά μέτρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Ο κ. Σαλαμέχ τόνισε ότι οι τράπεζες του Λιβάνου διαθέτουν σήμερα ισχυρή ρευστότητα και καλή κεφαλαιακή επάρκεια, εξηγώντας πως ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης τους εκτός Λιβάνου.

«Πιστεύουμε ότι καθώς η Κύπρος επιστρέφει στην ομαλότητα τα θέματα που αφορούν την αξιολόγηση μπορούν να διαχειριστούν κατά τρόπο που να μην εμποδίζουν τις τραπεζικές σχέσεις» σημείωσε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου εξήγησε ακόμη ότι το ύψος των καταθέσεων στις λιβανέζικες τράπεζες είναι περισσότερες από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πάνω από 3 φορές, υποδεικνύοντας πως ως Κεντρική Τράπεζα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ρευστότητα αυτή να διοχετευθεί σε στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτός είναι και ο λόγος που ενθαρρύναμε τις τράπεζες μας, όταν έχουν τη δυνατότητα, να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και εκτός Λιβάνου. Η προοπτική του να λειτουργούμε και να διατηρούμε ένα υγιή τραπεζικό τομέα συνδέεται με την επέκταση εκτός Λιβάνου» υπέδειξε.

Εξήγησε ωστόσο ότι παρόλα αυτά η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου διατηρεί μια συντηρητική προσέγγιση με την έννοια ότι έχει θέσει όρια σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των τραπεζών στο εξωτερικό οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% των ιδίων κεφαλαίων μιας τράπεζας ενώ παράλληλα έχει θέσει και κανόνες σε ότι αφορά τη διασπορά αλλά και όρους σε σχέση με το δανεισμό, όροι που σχετίζονται με την αξιολόγηση της χώρας, των εταιρειών και των υποψήφιων πελατών.

Δήλωσε τέλος ότι η εγγύτητα μεταξύ Κύπρος και Λιβάνου παίζει σημαντικό ρόλο καθώς οι Λιβανέζοι τραπεζίτες γνωρίζουν την αγορά της Κύπρου και πως ως εκ τούτου εφόσον οι ίδιοι οι τραπεζίτες πιστεύουν στην επένδυση τους και έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις η Κεντρική τράπεζα του Λιβάνου θα διευκολύνει τις πρωτοβουλίες τους οι οποίες όμως παραμένουν πάντα, όπως εξήγησε, δική τους ευθύνη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Λιβάνου Φρανσουά Μπασσίλ (François Bassil) επανέλαβε με τη σειρά του ότι οι τράπεζες του Λιβάνου διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και υπενθύμισε ότι οι λιβανέζικες τράπεζες λειτουργούν στην Κύπρο 9 υποκαταστήματα και 4 συνδεδεμένες τράπεζες.

«Αυτές οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά» σημείωσε, εξηγώντας ότι πριν από την κρίση οι λιβανέζικες τράπεζες στην Κύπρο ασχολούνταν κυρίως με τριγωνικές συναλλαγές και μόνο σε μικρό βαθμό επένδυαν ή χρηματοδοτούσαν στην εγχώρια αγορά.

«Τώρα καθώς διαθέτουμε ισχυρή ρευστότητα, ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ σε ό,τι αφορά την κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Και θεωρούμε επίσης ότι οφείλουμε πάρα πολλά στην Κύπρο ως Λιβανέζοι, έχουμε υποχρέωση προς την Κύπρο να τη βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις» δήλωσε.

Ανέφερε τέλος ότι οι τράπεζες του Λιβάνου προτίθενται να συνεργαστούν με τις κυπριακές τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση πιστωτικών σημειώσεων και εγγυητικών επιστολών.

Keywords
Τυχαία Θέματα