Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης, αν εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα μας, λέει ο Υπουργός Ενέργειας

19:13 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χώρα μας μπορεί να δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρεί όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, τα οποία και μπορεί να αναδείξει και να αναπτύξει περαιτέρω, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη.

Στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η Κύπρος

έχει προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, (ναυτιλία, τουρισμός, μεγάλα αναπτυξιακά έργα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έρευνα και καινοτομία), με τον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων να αναμένεται να δώσει σημαντική επιτάχυνση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σημείωσε δε την ανάγκη για εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας, όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, το υψηλό επίπεδο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, η αξιοποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η αναμόρφωση των θεσμών και του κράτους, η δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, και, τέλος, η μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές ενεργειακό κέντρο, κυρίως μέσω της κατασκευής τερματικού υγροποίησης για εξαγωγή φυσικού αερίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον καταλυτικό ρόλο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν στην κυπριακή οικονομία και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση της πολιτικής για ενίσχυση και στήριξη τους, ενώ έχοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η ΕΕ, με επίκεντρο τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020, “προτεραιότητά μας είναι επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας και η ώθηση μιας αειφόρου πορείας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην παραγωγική απασχόληση των νέων μας”.

“Για την επίτευξη του στόχου αυτού προχωρούμε με την ετοιμασία μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, η οποία και θα αποτελέσει το κλειδί άντλησης πόρων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020″, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι επίκεντρο της νέας αυτής στρατηγικής είναι η «Έξυπνη Εξειδίκευση», δηλαδή η αξιοποίηση της γνώσης και η αειφορία της ανάπτυξης.

Στα πλαίσιά της, συμπλήρωσε, το Υπουργείο έχει ήδη θέσει την έρευνα και την καινοτομία στις προτεραιότητές του, λειτουργώντας προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στη διεθνή και τοπική αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης πως η ενίσχυση της διεθνούς μας ανταγωνιστικότητας αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικό στόχο και οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, στην εξειδίκευση της παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα, στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότερη εμπορία, προβολή και προώθηση και πάντα σε συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Λεμεσό, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε το σημαντικό ρόλο της στην τουριστική βιομηχανία, τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται και αναμένεται να την καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστική, αλλά και τις προσπάθειες Κυβέρνησης και ΚΟΤ για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού μέσω της στήριξης σημαντικών εκδηλώσεων “όπως το Cyprus Sunshine Cup και το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νέων, όσο και του ποδηλατικού τουρισμού, με την ποδηλατική διαδρομή Λεμεσού – Πάνω Πλατρών, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, να βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο κατασκευής”.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Επιμελητηρίου, ο Υπουργός υπέδειξε ότι “η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα συνυπάρχουν αρμονικά η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία, βασίζεται σημαντικά και στη δική σας συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους”.

Η συμβολή του ΕΒΕ Λεμεσού όπως και των άλλων Επιμελητήριων, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λακκοτρύπης, είναι εξαιρετικά σημαντική στο σχεδιασμό της πολιτικής που θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και θα αναβαθμίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις και υπέδειξε πως “ως κράτος, έχουμε την υποχρέωση, σε συνεργασία και συνεννόηση και με τα μέλη του επιχειρηματικού μας κόσμου, να κατευθύνουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με σωστό σχεδιασμό και σύνεση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα