Με τον Πρόεδρο Χριστόφια συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ

16:08 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ετοιμη για διαβουλεύσεις με τη νέα Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με την υλοποίηση της πρόνοιας του Υπουργικού Διατάγματος για αναδιάρθρωση της τράπεζας, τονίζοντας όμως ότι το βάρος των περικοπών δεν θα πρέπει να το επωμιστούν οι χαμηλά

αμειβόμενοι, δηλώνει η ΕΤΥΚ.

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) Λοΐζος Χατζηκωστής, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο μετέφερε τη δυσφορία της συντεχνίας διότι ”σε κανένα στάδιο δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις για αυτό το διάταγμα”.

Το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών και εγκρίθηκε από τη Βουλή για την αναδοχή από το κράτος έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 1,8 δις περιλαμβάνει επίσης και σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας το οποίο, μεταξύ άλλων, προνοεί μείωση αποδοχών και ωφελημάτων προσωπικού στην Κύπρο ύψους 12,5% σε ετήσια βάση με κλιμακωτή εφαρμογή κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

”Δεν είπαμε ότι θα το παλέψουμε για να μειωθεί το 12,5% σε κανένα στάδιο. Απλώς, όμως, είπαμε ότι υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να καταλήξουμε σε αυτό το 12,5%, δεν είναι με μια μονοκοντυλιά μόνο που παίρνει όλους το ίδιο”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηκωστής, ο οποίος είπε ότι αναμένει τον καταρτισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για την υλοποίηση του σχεδίου.

Σε ερώτηση αν η ΕΤΥΚ έχει απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί η μείωση κατά 12,5%, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως ”έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, αλλά ακόμη δεν έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένο διαπραγματευτή για να μιλήσουμε”.

”Ακόμα δεν έχουμε μπει σε αυτό το διάλογο. Αν δεν μας καλέσει (η Διοίκηση) δεν θα μπορέσει να υπάρξει το 12,5%,” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι οι περικοπές θα πρέπει να αρχίσουν από τους ψηλά αμειβόμενους, ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι ”αυτή πάντοτε ήταν άποψή μας”.

”Και είναι άποψή μας”, σημείωσε, ”ότι το βάρος πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τους υψηλά αμειβόμενους και η προσπάθειά μας είναι να περιοριστούν τα κόστη της τράπεζας σε αυτό το 12,5% και ει δυνατόν ο υπάλληλος που έχει ανάγκη να μην νοιώσει την απώλεια και υπάρχουν λύσεις, πιστεύω όταν φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να μην μειωθούν οι μηνιαίες, ας το ονομάσω, απολαβές κάποιου και ιδιαίτερα αυτών που τις έχουν πράγματι ανάγκη”.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα απολύσεων, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως ο ίδιος πιστεύει πως ”όχι, κατ’ ουδένα λόγο” και διευκρίνισε ότι αυτό δεν ηγέρθη ούτε από τη Διοίκηση της Τράπεζας σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

”Ξέροντας τα δεδομένα της Κύπρου και παρακολουθώντας ακόμη τα μεγέθη, ακόμη και τα τυχόν κέρδη που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του τριμήνου, πιστεύω ότι η Κύπρος είναι πολύ αποδοτικό κομμάτι, καθαρά κερδοφόρο, απασχολεί πλήρως το προσωπικό που έχει και δεν δημιουργηθεί προϋποθέσεις (για απολύσεις)”, είπε.

Διατύπωσε ακόμη την άποψη ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης ”θα

Keywords
Τυχαία Θέματα