Με το βλέμμα στη Συρία και στη διατλαντική εμπορική συμφωνία αρχίζει η σύνοδος G8

19:26 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την επίτευξη της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία εξήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του σε κοινό περίπου 2.000 φοιτητών στο Μπέλφαστ, όπου αφίχθη το πρωί ενόψει της διήμερης συνόδου του G8 που αρχίζει σήμερα στη λίμνη Ερν.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι οι νέοι στο ακροατήριο αποτελούν την πρώτη γενιά Βορειοϊρλανδών που δεν κληρονόμησαν μόνο τις σκληρές νοοτροπίες και τις πικρές προκαταλήψεις του παρελθόντος. «Τώρα ζείτε σε μια πλήρως σύγχρονη Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι κάποτε θα ήταν αδιανόητη μία διεθνής σύνοδος ηγετών στην περιοχή.

Η ομιλία Ομπάμα έγινε ενώ το βλέμμα των ηγετών είναι στραμμένο στη Συρία. Από την περιοχή της συνόδου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε ότι ανησυχεί «όσο ο καθένας» για την ύπαρξη εξτρεμιστικών στοιχείων μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να δεχθεί πως μόνη εναλλακτική επιλογή έναντι του καθεστώτος Άσαντ είναι η τρομοκρατία και η βία. «Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των Σύρων που θέλουν ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για τη χώρα τους», είπε ο κ. Κάμερον.

Μετά από συνάντησή του το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεών τους στο θέμα της Συρίας.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ηγετών και αξιωματούχων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ τονίστηκαν οι θετικές προοπτικές επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των πλευρών του Ατλαντικού. Ο κ. Κάμερον είπε ότι πρόκειται για συμφωνία που συνιστά έπαθλο «που παρουσιάζεται μία φορά σε κάθε γενιά», ενώ ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο ανέφερε ότι όλοι θα ωφεληθούν από τη σύγκλιση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία επί της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα