Γιατί οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ;

19:02 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Γνωρίζετε τι είναι το φυλλικό οξύ; Ξέρετε γιατί οι έγκυες πρέπει να το λαμβάνουν; Τι μπορεί να πάθει το έμβρυο από την έλλειψη φυλλικού οξέως; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε επακριβώς για το τι κάνει το φυλλικό οξύ και πως βοηθάει την έγκυο μέλλουσα μανούλα, αλλά και την ζωή που κυοφορεί μέσα της. Θα μάθετε επίσης ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες μιας εγκύου για φυλλικό οξύ,

που το βρίσκουμε και τι μπορεί να σημάνει η έλλειψη του.

Τα φυλλικά είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες και η ονομασία τους προήλθε από τη λέξη «φύλλο» (λατινικά folia: folate, folic, acid) γιατί ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν από φύλλα σπανακιού το 1941. Χημικά είναι παράγωγα του πτερόυλ –γλουταμινικού οξέως (PteGlu) (Hall J., Goth A.).

O ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του φυλλικά αλλά τα προσλαμβάνει από τις τροφές. Τροφές πλούσιες σε φυλλικά είναι το συκώτι, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι, τα πορτοκάλια και οι σπόροι του σιταριού.

Το φυλλικό οξύ ή πτεροϋλμονογλουταμινικό οξύ καθώς και η βιταμίνη Β12 αποτελούν πολύτιμα διατροφικά συστατικά, η έλλειψη των οποίων έχει ως αποτέλεσμα ελαττωματική σύνθεση του DNA σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται.

Η έλλειψη φυλλικού οξέως έχει συσχετισθεί με επιπλοκές κατά την κύηση όπως…

Διαβάστε περισσότερα….

Keywords
Τυχαία Θέματα