Με δέσμευση για αναβάθμιση της ΕΦ ανέλαβε το Υπ. Άμυνας ο νέος Υπουργός

17:37 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την υπόσχεση ότι θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις, έδωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, των στελεχών και του λοιπού προσωπικού του Υπουργείου του και της Εθνικής Φρουράς, την οποία θα επιδιώξει να αναβαθμίσει, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται επαρκώς στην αποστολή της και για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε κρούσματα αναξιοκρατίας και “θα λειτουργήσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης για

όλα”.

Σε δηλώσεις του κατά την παραλαβή σήμερα του Υπουργείου Άμυνας από τον τέως Υπουργό Δημήτρη Ηλιάδη, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι, “από τη στιγμή κατά την οποία η απειλή των τουρκικών στρατευμάτων είναι εκεί και η απειλή απο την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η αμφισβήτησή τους από την Τουρκία, αυτό πρέπει να μας πεισμώσει και να αναβαθμίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και πρέπει να το πράξουμε”.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι μονόδρομος και δεσμεύομαι ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσω”, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι “τρεις θα είναι οι άξονες”, με τους οποίους θα προσπαθήσει με όλο το προσωπικό του Υπουργείου και ιδιαιτέρως με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να υλοποιήσει.

Οι άξονες αυτοί αφορούν, όπως είπε, την προστασία της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με νέες στρατιωτικές συνεργασίες και αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας με πρώτη ενέργεια την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό για την Ειρήνη, καθώς και η αναβάθμιση και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς”.

Στην τελετή παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας, πλην των κυρίων Φωτίου και Ηλιάδη, παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Χρίστος Μαληκκίδης, μαζί με άλλα στελέχη του Υπουργείου, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και η σύζυγος του νέου Υπουργού, Μάρω Αρέστη, μαζί με τον υιό τους Αλέξανδρο. Εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου δόθηκαν ανθοδέσμες στους κυρίους Φωτίου και Ηλιάδη, ενώ στον τέως Υπουργό επεδόθη και τιμητική πλακέτα από τον κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι πρώτα θα φροντίσει για “την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και εδώ θα πρέπει να συνεχισθεί η δουλειά που έγινε από τον προηγούμενο Υπουργό Άμυνας, τον φίλο Δημήτρη, όσον αφορά τις νέες στρατιωτικές συνεργασίες που πρέπει να κάνουμε με άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ”.

“Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή”, είπε ο κ. Φωτίου, “θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να ενισχυθεί και με σύγχρονα μέσα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση, αλλά και να αποτρέψουμε πιθανές απειλές ή ενέργειες από την άλλη πλευρά”.

“Επίσης”, δήλωσε ο κ. Φωτίου, “η αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας και μία από τις πρώτες πράξεις αυτής της Κυβέρνησης και εμού προσωπικώς θα είναι η αίτηση για ένταξή μας στο Μηχανισμό για την Ειρήνη”.

“Η Κύπρος πρέπει να συμμετέχει ισότιμα σε όλους τους πυλώνες της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας”, συνέχισε, προσθέτοντας πως “το τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς”.

“Έχει γίνει αρκετή δουλειά, όμως θα συνεχίσουμε”, είπε ο κ. Φωτίου, “διότι, εφ` όσον υπάρχει απειλή από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η Εθνική Φρουρά να μην είναι αξιόμαχη και να μην είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή”.

“Εμείς”, τόνισε ο κ. Φωτίου, “εκείνο που ζητούμε και εκείνο που θέλουμε είναι ειρήνη, θέλουμε όμως, από την άλλη, μέσα από την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, να νοιώθει ο Κύπριος πολίτης ασφάλεια και αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουμε”.

“Δεσμεύομαι, επίσης, και θα είμαι αμείλικτος”, είπε ο κ. Φωτίου, “για οποιαδήποτε κρούσματα αναξιοκρατίας και θέλω σήμερα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους νέους μας, είτε αυτοί είναι σήμερα στην Εθνική Φρουρά είτε θα καταταγούν σύντομα: Δεν θα ανεχθώ κανένα κρούσμα αναξιοκρατίας”.

“Οι νέοι μας και οι εθνοφρουροί μας δεν έχουν για εμένα κομματικό χρώμα και μπορούν οι νέοι μας να αποταθούν σε εμένα και να νοιώθουν ότι έχουν έναν απλό στρατιώτη που θα μοιράζεται μαζί τους τα προβλήματα και τις έγνοιες τους”, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Συγκινημένος ο κ. Ηλιάδης, ευχαρίστησε τον κ. Μαληκκίδη και το προσωπικό του Υπουργείου, καθώς και την ηγεσία και στελέχη της Εθνικής Φρουράς για τη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Άμυνας και συνεχάρη τον κ. Φωτίου για το διορισμό του, υποσχόμενος κάθε βοήθεια και πλήρη συνεργασία, εφ` όσον του ζητηθεί.

“Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σου για την άμυνα της πατρίδας μας απέναντι στην τουρκική κατοχή”, είπε ο κ. Ηλιάδης απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Άμυνας και υποσχόμενος ότι θα είναι, όποτε τον χρειασθεί, στη διάθεσή του.

“Παραλαμβάνεις ένα Υπουργείο”, πρόσθεσε, “με υψηλές ευθύνες, αλλά και με αξιόλογο προσωπικό”.

Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “όλοι -και στο Υπουργείο και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς- θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αφοσίωση στο καθήκον και ότι θα συνεργασθούν το ίδιο άψογα και παραγωγικά με τον νέο Υπουργό, τον φίλο μου Φώτη Φωτίου”.

Ευχαριστίες εξέφρασε ο απελθών Υπουργός Άμυνας και στους δημοσιογράφους και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας “για την εξαιρετική συνεργασία”, όπως είπε, που είχαν “όλο αυτό το διάστημα, καθώς και για τον υπεύθυνο τρόπο, με τον οποίο χειρίζονται τα ευαίσθητα θέματα της άμυνας της πατρίδας μας”.

Από τον κ. Φωτίου εκφράσθηκαν ευχαριστίες στον κ. Ηλιάδη και στα ηγετικά στελέχη και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου και του στρατεύματος “για τη θερμή υποδοχή”.

“Πραγματικά”, πρόσθεσε, “είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι σήμερα παραλαμβάνω ένα Υπουργείο πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος”.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον απελθόντα Υπουργό Άμυνας “για το έργο που έχει επιτελέσει σε αυτό το Υπουργείο, διότι ο Δημήτρης ανέλαβε το Υπουργείο αυτό σε πολύ δύσκολες ημέρες για την Εθνική Φρουρά, πολύ δύσκολες ημέρες για τον τόπο τον ίδιο και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία”.

“Πραγματικά σε ευχαριστούμε, Δημήτρη, σε ευχαριστώ προσωπικά”, είπε ο κ. Φωτίου, “διότι παραλαμβάνω ένα Υπουργείο, στο οποίο γνωρίζω ότι έχεις βάλει σωστές βάσεις και να είσαι βέβαιος ότι θα συνεχίσω να συνομιλώ μαζί σου και να συνεργάζομαι, διότι η σοφία σου θα είναι πολύτιμη για εμένα σε αυτές τις ημέρες”.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να φανεί αντάξιος των προσδοκιών τους, “αλλά, πάνω από όλα”, πρόσθεσε, “αντάξιος των προσδοκιών του κυπριακού λαού, που αναμένει πάρα πολλά, ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, από τη νέα διακυβέρνηση του τόπου”.

“Αναλαμβάνω σήμερα”, δήλωσε ο κ. Φωτίου, “ένα χαρτοφυλάκιο, με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας της ευθύνης, διότι νοιώθω, πραγματικά, ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες περιόδους, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και άλλων εξελίξεων στην περιοχή, που έχουν να κάνουν και με την ΑΟΖ της Κύπρου και όλα αυτά είναι που δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στο πώς πρέπει να διαχειρισθούμε κάποια πράγματα”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Χρίστος Μαληκκίδης, αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον κ. Ηλιάδη, επαινώντας τον για τα όσα κατάφερε στο Υπουργείο Άμυνας από τον Ιούλιο του 2011, οπόταν διορίσθηκε Υπουργός, μέχρι σήμερα, καθώς και για την άψογη συνεργασία που είχε με το προσωπικό του Υπουργείου και τα στελέχη του στρατεύματος, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση από την έκρηξη στο Μαρί, να αναπτερώσει το ηθικό του στρατεύματος και του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, να αναβαθμίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς και να ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Μαληκκίδης καλωσόρισε, εκ μέρους όλου του προσωπικού του Υπουργείου, τον κ. Φωτίου, συγχαίροντας τον για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και διαβεβαιώνοντας για τη βούλησή τους να συνεργασθούν πλήρως μαζί του, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του.

Αποχαιρετώντας τον κ. Ηλιάδη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Χρίστος Μαληκκίδης, αναφέρθηκε στην περίοδο Ιουλίου 2011, όταν ο κ. Ηλιάδης είχε κληθεί να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας στη διάρκεια μιας “κρίσης”, όπως είπε αναφερόμενος στην έκρηξη πυρομαχικών στο Μαρί, “τόσο για το Υπουργείο όσο και για την Εθνική Φρουρά”.

“Σε μια στιγμή”, δήλωσε ο κ. Μαληκκίδης, “κατά την οποία χρειαζόταν καθαρό μυαλό, ορθοκρισία, αποφασιστικότητα, ηγετικό ανάστημα και στιβαρά χέρια για δράση”.

“Τα είχατε όλα αυτά, αγαπητέ Υπουργέ και για αυτό”, πρόσθεσε ο κ. Μαληκκίδης, “κατορθώσατε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αναστηλώσετε το πεσμένο ηθικό και τη λαβωμένη αυτοπεποίθηση των μελών της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου και να μπούμε σε πορεία δημιουργική και καρποφόρα, με εξαιρετικά αποτελέσματα”.

“Δημιουργήσατε συμμαχίες και συνεργασίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο που τόσο χρειάζεται η χώρα μας και αναδείξατε και ενισχύσατε τη διάσταση της αμυντικής διπλωματίας και με τις διακρατικές συμφωνίες που υπογράψατε με τις γειτονικές χώρες και άλλες μεγάλες δυνάμεις”, είπε ο κ. Μαληκκίδης απευθυνόμενος στον κ. Ηλιάδη, “αναβαθμίσθηκε σημαντικά ο ρόλος της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο”.

Απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό Άμυνας, ο κ. Μαληκκίδης τον καλωσόρισε στο Υπουργείο, το οποίο, όπως ανέφερε, “η Πολιτεία έταξε ακοίμητο φρουρό, για να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ακεραιότητα της πατρίδας μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής”.

“Αναλαμβάνετε το Υπουργείο Άμυνας”, είπε ο κ. Μαληκκίδης, “σε μια δύσκολη περίοδο, όπου, λόγω των εξελίξεων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές και τις προκλήσεις της, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο”.

Ο κ. Μαληκκίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Φωτίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ότι θα κάνει “αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός” και ότι θα αναβαθμίσει “περαιτέρω το ρόλο του Υπουργείου στη συνολική προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας”.

Το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, όπως ανέφερε ο κ. Μαληκκίδης, συστοιχίζονται με τον νέο Υπουργό και υπόσχονται να τον στηρίξουν “με ζήλο και υψηλό αίσθημα ευθύνης” στην ενάσκηση των πολιτικών του καθηκόντων στο Υπουργείο.

“Θα μας έχετε στο πλευρό σας για να βοηθούμε και να στηρίζουμε το έργο σας κάθε στιγμή”, πρόσθεσε, ευχόμενος στον κ. Φωτίου “δημιουργικές ημέρες και κάθε επιτυχία” στο έργο του στο Υπουργείο Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα