Μαρκουλλή: Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ

21:05 17/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με το θέμα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν ύβρη και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει πάρει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πάρει απάντηση και από το Συμβούλιο της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά «πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση

που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειες της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας», ενώ σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη εντός των ημερών του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο θα δούμε τα θέματα που έχει εγείρει ο Λίβανος αναφορικά με τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου και πολλά άλλα θέματα για τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και θέματα συνεκμετάλλευσης.

Σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2012, ο οποίος προνοεί δαπάνες 87,16 εκατομμύρια ευρώ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι παρουσιάζει μια μικρή αύξηση 3,68% σε σύγκριση με άλλα Υπουργεία, όπου υπάρχουν μειώσεις, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ανάγκες της Κύπρου για την κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε προσωπικό η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες τόσο σε ό,τι αφορά σε προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε προσωπικό άλλων Υπουργείων και όλα αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεπώς, συνέχισε, οι αυξημένες δαπάνες που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό οφείλονται στα ποσά αυτά για την Προεδρία. Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δραστηριότητες και τους στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν, κατά κύριο λόγο, «στην προσπάθεια για προώθηση των θέσεων μας αναφορικά με το πρώτο εθνικό μας θέμα που είναι το Κυπριακό, το οποίο περνά μια αρκετά κρίσιμη φάση».

Οσον αφορά στο θέμα των ενεργειών για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και για το θέμα που αφορά στην καταγγελία των απειλών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκία σε σχέση με τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών για τη δημιουργία μιας νέας Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, της Διεύθυνσης Ενέργειας Πολιτικού Σχεδιασμού και Θαλασσίων Υποθέσεων, η οποία δημιουργήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα